Anmeldelse

Politikens bog om nudansk syntaks

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Her er lærebogen og opslagsværket for de grundige, der vil lære vort sprog til bunds og sætte sig selv i stand til at analysere, hvad der egentlig sker, når man bruger dets virkemidler i litteraturen eller i daglig tale.

Efter en indledende afklaring af terminologi og præcisering af genstand for området går forfatteren i gang med systematisk analyse af sætninger og sætningsled ud i mindste detalje.

Det er ikke en nemt tilgængelig bog. Hvert kapitel og underafsnit kræver grundig analyse og eftertænksomhed, helst med egne eksempler. Det kan anbefales at bruge en digtsamling eller en anden litterær tekst til formålet, så man undgår at falde for fristelsen til at tillempe sine eksempler, så de passer ind i skemaet. For dansk er mere indviklet end som så.

Diderichsens sætningsskema er stadig grundlaget for indsigten i de nordiske sprogs opbygning, men det er på nogle punkter blevet modereret, på andre påhæftet en lang række underkategorier til at placere i nye felter.

Der er systematisk anvendt latinske betegnelser, og vi lærer undervejs en lang række betegnelser for sproglige fænomener, der ligger langt uden for gængs skolegrammatik. Det tager sin tid at lære, men er umagen værd.

Fortrinlig bog til lærerstuderende og den ambitiøse dansklærer.