”Der er kun én film, der ville være værre for engelskfaget (at undvære, red.), og det er 'Bowling for Columbine'”, siger Marcus Dietrech, der er konstitueret chef for Center for Undervisningsmidler.
”Der er kun én film, der ville være værre for engelskfaget (at undvære, red.), og det er 'Bowling for Columbine'”, siger Marcus Dietrech, der er konstitueret chef for Center for Undervisningsmidler.

'Bend it like Beckham' kommer måske ikke tilbage på Mit CFU

Siden 'Bend it like Beckham' blev taget ned fra Mit CFU i december, har den været savnet blandt mange engelsklærere. Om filmen vender tilbage er usikkert.

Publiceret Senest opdateret

'Bend it like Beckham' blev fjernet fra Mit CFU den 23. december. Siden har flere engelsklærere undret sig over, hvornår filmen mon vender tilbage.

Det er nemlig ikke, hvilken som helst film engelsklærerne har mistet adgang til.

”Det er på top ti over de værste film, som kunne blive trukket”, lyder det fra Marcus Dietrech, der er konstitueret chef for Center for Undervisningsmidler - CFU - på Københavns Professionshøjskole og normalt beskæftiger sig med rettighedsdelen for film på Mit CFU i samarbejde med AVU medier, Copydan og Producentrettigheder Danmark.

Det kan være, at de pludseligt op til VM får mulighed for at vise den eksklusivt på Disney+ eller andet. Det kan vi ikke vide”.

Marcus Dietrech

Han er ikke i tvivl om, at det er noget af et tab:

”Der er kun én film, der ville være værre for engelskfaget, og det er 'Bowling for Columbine'”.

Om 'Bend it like Beckham' nogensinde vender tilbage til Mit CFU er dog uvist.

”Vi arbejder på at få filmen tilbage. Og det er særligt ærgerligt, at den er blevet fjernet midt i et skoleår, hvis man allerede har brugt den i sin undervisning”, lyder det fra Marcus Dietrech.

Og hvilke film der kan erstatte 'Bend it like Beckham' i engelskundervisningen kan være svært at svare på.

”Den spænder over rigtig meget den her film - Lige fra kultur til teenageliv. Derfor er det også svært at sige, hvilke film der kan erstatte den. Det kommer nemlig an på, hvilket aspekt fra filmen man ønsker at dykke ned i”, forklarer Marcus Dietrech.

Uventede ændringer

Hvorfor rettighedshaverne har trukket filmen, ved man desværre ikke noget om hos CFU, og ifølge Marcus Dietrech kan forklaringerne være mange:

”Der kan være alle mulige grunde til, at en film som den her bliver trukket. Det kan være, at de pludseligt op til VM får mulighed for at vise den eksklusivt på Disney+ eller andet. Det kan vi ikke vide”.

Særligt én grund er dog oftest årsag til, at CFU mister adgang til en film.

”Typisk kan det handle om, at filmrettighederne bliver solgt til en ny rettighedshaver – ligesom når man sælger sit hus. Og så står vi med en ny ejer, der åbenbart ikke ønsker at dele rettighederne med os”, siger Marcus Dietrech.

Man forsøger derfor at aftale, at CFU har adgang til filmene i minimum to skoleår. Derudover aftaler man også, at filmene trækkes tilbage i sommerferien, så en film ikke bliver trukket midt i skoleåret.

Det har desværre ikke været tilfældet med 'Bend it like Beckam'. Men også andre film er røget på skæve tidspunkter.

”Et andet helt absurd eksempel på film, der er blevet trukket er 'Borte med Blæsten'. Den trækker Warner Brothers midt i et skoleår, mens Black Lives Matters er på sit højeste. Her forsøger vi så at gå ind og argumentere for, at filmen jo netop er relevant i disse tider, men et selskab som Warner Brothers er ikke lydhør overfor den slags”.

Powered by Labrador CMS