Anmeldelse

De små vilde

På opdagelse lige uden for døren

"De små vilde" er en serie med fire pragtfulde film, der har børnenes nysgerrighed på naturen som omdrejningspunkt. Filmene er som sendt fra himlen til natur/teknik-undervisningen i indskolingen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg bor på landet på en bakke med en lille skov. I dag kommer min skolekommarat Lara. Jeg har noget, jeg godt vil vise hende oppe ved fyrretræet", fortæller Tobias på otte, mens han sidder og tegner mus som en anden Jørgen Clevin ved spisebordet derhjemme.
I denne film om efteråret er hovedpersonen en lille skovmus. Tobias og veninden Lara bygger en by til musene af græs, grene og kogler. Inde i selve huset er der også mus – blandt andet i kagedåsen. Katten blander sig, og udendørs har uglen efterladt sit visitkort i musenes by. Tobias og Lara dissekerer uglegylpet og finder knogler og pels fra mus.
I "De små vilde" filmes børnenes oplevelser i øjenhøjde med børnene. Filmene beretter om børnenes nære omverden og kommer tæt på den danske natur, når den er allerbedst.
Børnene er i filmene tæt på hverdagens små vilde dyr. Helt almindeligt og dagligdags, men filmet og fortalt med personlighed, så den danske natur lige uden for døren opleves som fantastisk og eksotisk, som var vi på rejse med Jacques Cousteau under fjerne himmelstrøg.
Alle de fire film, en for hver årstid, indledes med, at Tobias tegner og beretter om de dyr, som han går ud og finder sammen med sine venner. Filmene varer cirka ti minutter og vil blive vist på DR Ramasjang og er på vej på filmstriben.dk. Filmene kan envidere købes på dvd hos frejasfokus.dk
I afsnittet om forår fisker børnene efter haletudser, men fanger også salamandre, vandkalve og frøer. I "De små vilde - Sommer" fanger børnene krabber fra en tømmerflåde og undersøger dem. Tobias dykker, og under vandet ser han søstjerner og vand- og brandmænd.
I filmen "De små vilde – Vinter" går Tobias og hans kammerat på jagt efter trolde og den onde heks. I sneen gør de uhyggelige fund af dyrekranier og -knogler. Rovfugle farer skrigende op fra trækronerne.
Filmene er helt oplagte at benytte i natur/teknik-undervisningen i indskolingen. De viser, hvad børn af egen drift finder på ude i naturen, og lægger op til selv at gå på opdagelse. Den nære omverden og naturen lige uden for klasselokalet er centralt i natur/teknik-undervisningen. Filmene giver rigtig god inspiration til selv at tage på opdagelsesrejse lige uden for døren.

Fakta:

Titel: De små vilde

Pris: 125

Forlag: Wake Film