Unge: Fagforeninger dyre, støvede og bureaukratiske

Et relevant argument for ikke at stå i fagforening er, at det er for dyrt, mener hele 61 pct. af de unge FTF'ere, herunder lærere, som har deltaget i en ny undersøgelse. Men de fleste ser også fagforeningen som garant for rimelige arbejdsvilkår.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når de unge bliver bedt om at vælge, hvilke argumenter, der er relvante for IKKE at være i fagforening, peger knap 40 procent på fagforeningernes støvede image, lidt over 30 procent opfatter fagforeningen som for bureaukratisk, og cirka en tredjedel kan ikke se, hvorfor man skal være med, hvis man ikke frygter at blive arbejdsløs. Nogle af besvarelserne nævner konkrete, ikke-ideologiske grunde til at stå i fagforening - billig forsikring og hjælp i tilfælde af en arbejdsskade. Men 80 procent af besvarelserne erklærer sig faktisk helt eller delvist enige i, at fagforeninger er en garant for rimelige arbejdsvilkår og skaber tryghed. Men halvdelen oplever samtidig, at fagforeningerne ikke afspejler lønmodtagernes holdninger.

FTF- og Lærerforenings-ideologien om at gå på "to ben" - et fagligt og et professionsrettet - har tilsyneladende ikke slået igennem hos de unge. Flere svarer, at de har brug for udvikling i arbejde og uddannelse og øget ansvar, men at de ikke kan se, hvad fagforeningen har med det at gøre. Kun 16 procent ser deres fagforening som en naturlig samarbejdspartner i opbygningen og udviklingen af deres personlige kompetencer.

Undersøgelsen har også kigget på de unges ønsker til lønforhandling - 41 procent af de unge lærere i undersøgelsen foretrækker Ny løn frem for "gammeldags" overenskomstfastsat løn og frem for individuelt forhandlet løn.

Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd har gennemført en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse for at prøve at afdække nogle af myterne om unge og fagforening. Der blev udvalgt en gruppe på 2030 repræsentative unge FTF-medlemmer, som blev opfordret til at deltage, men ud af de godt 1600, som udfyldte spørgeskemaet, var kun 642 "repræsentative". 10 procent af deltagerne står ikke i fagforening. Der var umiddelbart alt for mange repræsentanter for nogle af de små FTF-organsiationer på det private arbejdsmarked i forhold til for eksempel den store Danmarks Lærerforeningsgruppe, men forskerne bag undersøgelsen har beregnet sig frem til, at en vægtning i forhold til den reelle fordeling ikke gør den store forskel i forhold til undersøgelsesresultaterne.

"Undersøgelsen afspejler, at FTF-unge hverken er egoister, zappere eller oprørere eller robotter, der trækker deres medlemsskab i en automat", konkluderer forfatterne til rapporten om undersøgelsen, som er tænkt til at indgå i den proces, som skal sikre, at FTF ikke mister en generation af unge som medlemmer.