Fynske kommuner vil lukke små skoler

Et flertal i Vissenbjergs kommunalbestyrelse på Fyn vil helst lukke alle fem folkeskoler og bygge en ny, hvis kommunen kan låne til byggeriet. Også i Ærøskøbing kommune overvejer politikerne at lukke de små skoler.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et flertal i Vissenbergs kommunalbestyrelse er enige om at gøre præcis, som Kommunernes Landsforening mener, man bør gøre overalt i landet - lukke de små og urentable skoler til fordel for færre, store skoler. Og den efterhånden velkendte landsbyreaktion - at indrette friskole i den nedlagte folkeskole, led en krank skæbne, da borgerne i landsbyen Skalbjerg mødtes i går. Flere af mødedeltagerne var faktisk begejstrede for kommunalbestyrelsens planer om én stor skole, fordi Skalbjerg Skole har for få elever og for stramt budget, skriver Fyens Stiftstidende i dag.

Men problemet er, at ingen af Vissenbjergs skoler vil kunne rumme 800 børn, og at den største, Vissenbjerg Skole, i forvejen har pladsmangel og ikke har en tidssvarende indretning. Og Vissenbjerg-politikerne tvivler på, at de kan låne de 100 millioner kr., en ny skole vil koste. Ifølge aftalen om kommunernes økonomi, kan Vissenbjerg låne 40 millioner kr. og derudover måske få del i en lånepulje på 400 millioner kr.:

"Da vi skal dele denne pulje med måske 100 andre kommuner, er mit gæt, at vi kan låne maksimum fire til fem millioner. At skaffe de resterende 55 millioner er ikke en vision - det er en utopi", skriver byrådsmedlem Ole Knudsen, Venstre, i et læserbrev i avisen.