Hver anden lærer på Maribo Skole fandt fejl i sin lønseddel, da de sammen med tillidsrepræsentanten regnede den igennem. I disse uger sætter Danmarks Lærerforening fokus på, om du som lærer for det i løn, du er berettiget til.
Hver anden lærer på Maribo Skole fandt fejl i sin lønseddel, da de sammen med tillidsrepræsentanten regnede den igennem. I disse uger sætter Danmarks Lærerforening fokus på, om du som lærer for det i løn, du er berettiget til.

Løntjek i Maribo: Hver anden lærer fik for lidt i løn

I disse uger tjekker lærerkredse landet over lønsedler. Alt for mange lærere får nemlig ikke det i løn, som de er berettiget til - på Maribo Skole gjaldt det halvdelen af lærerne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan godt betale sig at kigge lidt nærmere på lønsedlen når den dumper ind ad døren. Der kan nemlig være mange penge at hente.

Da Marianne Nielsen i starten af måneden gik til sin tillidsrepræsentant for at få tjekket sin lønseddel efter, viste det sig, at der manglede 900 kroner på bundlinjen.

"Jeg havde lige fået min lønseddel, så det var jo en meget god anledning til at få den tjekket. Vi fandt ud af, at jeg manglede to forskellige tillæg. Jeg havde ikke fået undervisningstillægget og heller ikke tillæg for at undervise i modtageklassen", fortæller Marianne Nielsen.

Hun underviser i dansk, engelsk og tysk på Maribo Skole på Lolland, og fortæller at hun flere gange tidligere har fået tjekket sin lønseddel igennem af en tillidsrepræsentant, men det er første gang hun har fundet fejl. Marianne Nielsen tror ikke, hun selv havde fundet fejlen, hvis ikke hun var gået til sin tillidsrepræsentant.

"Jeg gik til skolelederen og gjorde ham opmærksom på fejlen. Sådan skal det jo være. Inden man laver bål og brand skal man finde ud af, om der er sket en menneskelig fejl. Det viste sig, at opgaven var faldet mellem to stole, fordi vi har fået ny skolestruktur", siger tillidsrepræsentanten.

Hun fortæller videre, at mange lærere har svært ved at gennemskue lønsedlen, fordi den består af så mange forskellige tillæg, der ofte ændrer sig.

"Der er mange der kun kigger på bundlinjen, fordi de synes det er svært at gennemskue lønsedlen. Og i udgangspunktet skal man jo have tillid til, at den løn man får, også er den rigtige. Men jeg tror der er mange der har fundet ud af, at det er en god idé at kigge lønsedlen efter", siger Susanne Køhler.

Finder fejl hvert år

Danmarks Lærerforening sætter en gang om året særligt fokus på lønsedlerne. Det sker i forbindelse med "Er du OK?"-kampagnens løntjek-indsats, hvor tillidsrepræsentanter landet over gør deres kollegaer opmærksom på, at de kan få tjekket deres lønseddel igennem.

"Vi finder desværre fejl hvert år. Sidste år var der en kollega, der ikke havde fået de rigtige tillæg i fem år. Hun fik 60.000 kroner tilbage. Heldigvis er det sjældent, at der er så store fejl, men succeskriteriet er, at vi ikke finder nogen fejl", siger Susanne Køhler.

Hun fortæller desuden, at der i dag er større interesse for at få tjekket sin lønseddel igennem end tidligere. For to år siden var det kun seks af hendes kolleger, der henvendte sig med ønsket om at få tjekket lønsedlen, mens der altså i år blev fundet fejl i 14 lønsedler alene på hendes skole.

I første omgang kan man som lærer henvende sig til sin tillidsrepræsentant, der kan hjælpe med at tjekke lønsedlen efter. Hvis sagen er meget vanskelig, kan man kontakte sin lokale lærerkreds, der står til rådighed med professionelle konsulenter, der kan hjælpe med at sikre, at man som lærer får den løn, man er berettiget til. 

Powered by Labrador CMS