"Det er vores holdning, at det ikke er rimeligt, at borgerne i nogle få kommuner kommer til at bære byrden ved en konflikt", siger KL-formand Erik Fabrin

KL er parat til at lockoute lærerne

Kommunerne er klar til at lockoute samtlige 520.000 ansatte i skoler, børnehaver og på andre kommunale arbejdspladser, hvis parterne ikke kan nå til enighed, når der forhandles nye overenskomster i 2011. Anders Bondo maner til besindighed.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fagforbundene varsler traditionelt strejker i enkelte kommuner. I 2008 strejkede eksempelvis 23.000 social- og sundhedsmedhjælpere og pædagogmedhjælpere i ti kommuner, mens resten af landet ikke mærkede noget til strejken.

"Det er vores holdning, at det ikke er rimeligt, at borgerne i nogle få kommuner kommer til at bære byrden ved en konflikt. I kommunerne må vi stå sammen solidarisk og søge at få en konflikt til at stoppe så hurtigt som muligt. Det gøres ved, at vi lægger pres på organisationerne, ganske som de lægger pres på os ved at strejke, for derigennem at få genoptaget forhandlingerne og nå et resultat", siger KL-formand Erik Fabrin til Politiken.

Han oplyser, at kommunerne først vil sende lockoutvarsel, når fagbevægelsen har sendt strejkevarsel.

Bondo: For tidligt at tænke på konflikt

Formand for de kommunalt ansattes forhandlerorganisation KTO - Kommunale Tjenstemænd og Overenskomstansatte og formand for DLF Anders Bondo Christensen mener, at det er for tidligt at tænke på konflikt her knapt et år før forhandlingerne for alvor går i gang. Han fokuserer lige nu på, hvilke krav lærerne skal stille til overenskomsten.

"Det er ikke konflikten, der er i mit fokus. Jeg synes, det er mærkeligt at diskutere på det her tidspunkt. Muligheden for konflikt er altid til stede. Hvis vi på et tidspunkt ender i en konflikt, så er der nogle spilleregler for det, og de spilleregler må parterne overholde. Jeg vil meget nødig have at arbejdsgiverne blander sig i min konflitkstrategi, og jeg vil meget nødig blande mig i arbejdsgivernes konfliktstrategi", siger han til folkeskolen.dk.

Svære overenskomstforhandlinger i vente

Anders Bondo tror ikke, at KL's udmelding kommer til at betyde noget for overenskomstforhandlingernes forløb.

"Jeg vil komme til de her overenskomstforhandlinger, som jeg har gået til overenskomstforhandlinger hidtil. For alle erfaringer viser, at hvis parterne kan knokle sig gennem nogle forhandlinger, som aldrig er nemme - og i denne situation vil de blive særdeles vanskelige med den økonomiske situation - bliver det det bedste resultat. Konflikt er en trussel, vi har i sidste ende, som vi selvfølgelig er klar til at gøre brug af".

Han mener, at en lockout af samtlige lærere, vil få store konsekvenser for kommunerne.

"Hvis vi står i en situation, hvor ingen børn modtager undervisning bliver det er en alvorlig situation for KL. Det at levere undervisning er en af deres vigtigste funktioner overhovedet. Hvis de ikke kan levere den vare, så er de på den".

KL spekulerer ikke i regeringsindgreb

Erik Fabrin afviser, at der spekuleres i regeringsindgreb ved at gøre konflikten meget omfattende, så den i givet fald rammer alle landets borgere.

"For os et det naturligvis en forudsætning, at alle vigtige omsorgsområder kører med et forsvarligt nødberedskab, nøjagtig ligesom ved sidste konflikt. At vi fra begge parters side fører en forsvarlig og civiliseret konflikt. Dette netop for at undgå at genere borgerne unødigt og naturligvis også for at kunne tage ansvaret for konflikten selv. Vi skal bestemt ikke appellere til et lovindgreb. Vi er meget optaget af, at parterne på det kommunale område selv finder frem til løsningerne, der passer til vores arbejdsmarked", siger han til Poltiken.