Mor truede med at smadre skolen

Blev idømt syv dagbøder for trusler mod skolens personale

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det begyndte med en fodbold og endte med en dom til en mor på syv dagbøder hver på 300 kroner. Forvandlingsstraffen er fængsel i syv dage, hvilket er en hård dom i en trusselssag.

I november sidste år truede moren med at smadre Vig Skole og få nogen til at hjælpe sig med det, fordi hun ville have udleveret en fodbold til sin dreng i 3. klasse.

Moren mødte op på skolen en fredag efter en episode i skolefritidsordningen (SFO). Her gik der rygter om, at drengen havde stjålet en fodbold i SFO'en. Bolden havde været væk siden tirsdag.

En pædagog havde uden problemer taget bolden fra drengen, og da SFO-leder Vibeke Hammer henter klassen, taler hun med drengen. Hun spørger, hvor han har fået bolden fra, og han fortæller, at han har fundet den. Hun siger, at det vel nok var godt og takker ham for at have afleveret den. Hun spørger også, hvem der har skrevet hans navn på bolden og overmalet nogle felter. Han svarer, at han selv har skrevet sit navn.

Bolden bliver afleveret hos skolens sekretær. Kort efter står viceskoleleder Lene Mortensen og taler om episoden med Vibeke Hammer. Moren dukker op på kontoret med drengen og hans søster, der ikke længere går på skolen. 'Moren råber, at vi ikke skal stjæle hendes søns bold. Jeg beder søsteren om at forlade kontoret, da sagen ikke har noget med hende at gøre. Vi forsøger at tale høfligt, men moren råber op', fortæller Lene Mortensen.

Drengen og hans mor kommer med hele tre forklaringer på, hvor drengen har bolden fra. De fortæller, både at hun har købt den, at han har fået den af søsteren, og at han i øvrigt altid har bold med, fordi 'der er så røvkedeligt i skolen'.

'Vi siger, at drengen har fortalt, at han har fundet bolden. Drengen bliver grov, og vi kommenterer hans sprogbrug og siger, at vi skal kunne tale ordentligt sammen. Moren siger, at han bare skal blive ved med at tale, som han gør, for 'vi gider alligevel ikke at samarbejde med den skole''.

Under hele dette forløb står SFO-leder Vibeke Hammer med bolden i favnen.

Moren begynder at tale om, at man jo kan smadre noget på kontoret, hvor der står tre computere. Hun tager sin mobiltelefon op og siger til drengen, at 'så må vi have fat i gutterne'.

'Hun ringer og beder én om hjælp til at komme op og smadre skolen. Jeg afbryder hende og spørger, om vi skal opfatte det som en trussel. Hun svarer: 'Nej, det er fakta'. Og hun taler videre med personen i telefonen, kan vi høre. Vibeke og jeg taler om, at vi hellere må ringe til vores landbetjent', fortæller Lene Mortensen.

'Jeg tager bolden ud af Vibekes favn og giver den til drengen. Værsgo, siger jeg, men du skal vide, at hvis du tager SFO'ens bold, kommer der jo til at mangle legesager i SFO'en'.

'På det tidspunkt syntes jeg, at han kunne tage ti bolde med hjem fra skolen, bare de ville gå. Jeg rystede over det hele', siger Lene Mortensen.

'De gik, men jeg var ikke i stand til at vurdere, om truslen var reel. Jeg ville ikke stå med ansvaret for flere hundrede elever og personalet, så vi ringede efter landbetjenten'.

Betjent anmelder sagen

Da betjenten kommer, bemærker han, at Lene Mortensen ser helt anderledes ud, end hun plejer. Den bemærkning får hende til at græde. Skoleleder, sekretær og sikkerhedsrepræsentant kommer til, og der bliver taget hånd om de to. Vibeke Hammer får hjælp fra en krisepsykolog, og tillidsrepræsentanten henter Lene Mortensen, der er taget hjem. Begge taler med psykologen i flere timer.

De to ledere overvejer, om de skal anmelde moren. Det synes de egentlig, at de skal helt principielt, men Lene Mortensen har betænkeligheder, fordi hun bor i lokalområdet og har små børn. Hun frygter repressalier fra moren.

Mandag kommer betjenten hen på skolen og fortæller, at han anmelder sagen. Han har i mellemtiden talt med flere jurister om episoden og mener bestemt, at den skal anmeldes.

'Af principielle grunde ønskede vi også en anmeldelse, men det var rart, at beslutningen blev taget ud af vores hænder', siger Lene Mortensen.

Elev tages ud af SFO

Skolen beslutter at indkalde drengens far til møde. Her aftaler man, at alt fremtidigt skole-hjem-samarbejde skal foregå mellem skolen og faren. Alle er enige om, at drengen skal kunne blive på skolen. Men han bliver taget ud af SFO'en af hensyn til lederen dér. Hun er nødt til at gå til psykolog efter oplevelsen, og hun får det dårligt, når hun møder drengen. Desuden har drengen ikke et pasningsbehov.

Et par uger efter episoden med fodbolden ankommer moren i skolegården, hvor hun giver en lussing til en elev, som hun mener har generet hendes søn. Hun har også tidligere slået en elev på skolen, men de berørte elevers forældre har ikke ønsket at anmelde hende.

Først næsten et år efter kommer sagen for retten. I tiden inden taler viceskoleleder og SFO-leder om, at moren nok bare får en bøde.

'Vi mener bestemt, det skal markeres, at moren står på den forkerte side af det tilladte, og vi er enige om, at sagen bør anmeldes af principielle grunde, men vi begynder at tale om, hvad der vil ske, hvis hun bliver frikendt', siger Lene Mortensen.

'Jeg når efterhånden frem til, at det vil krænke min faglige bevidsthed så meget, at jeg måske ikke vil være i stand til at fortsætte i mit job. For det vil lovliggøre en række andre episoder'.

Et par uger før retssagen fortæller skolens sekretær, at drengens far vil ringes op af Lene Mortensen. Men hun beslutter, at hun ikke vil ringe. Aftalen er, at han altid skal tale med skolelederen, så hun ringer ikke tilbage. Et par dage efter får hun brev fra drengens mor om, at hun ønsker at tale med hende. Hun beslutter at ringe op, men at afvise at tale om sagen.

'Da jeg ringer, siger moren, at hun har hørt, at jeg er bange for repressalier fra familiens side, og hun vil bare fortælle mig, at det behøver jeg ikke at frygte. Det var bestemt rart for mig', siger Lene Mortensen.

I retten bliver moren dømt for trusler og for at have tvunget personalet til at udlevere bolden.

'Det var en hård straf, hun fik. Men samtidig fik vi et blåt stempel på vores reaktion', siger Vibeke Hammer.

'Vi har også lært en del af dette. Fremover vil jeg nok indrette mit kontor anderledes, så jeg kan være tættest på døren, og der ikke står noget tungt i nærheden. Ligesom vi har lært, at det er vigtigt at være to i sådanne situationer, og at man altid skal sørge for at få talt det hele godt igennem bagefter. Både sammen og eventuelt med en psykolog', siger Lene Mortensen.

Straffelovens paragraf 260

Med bøde eller fængsel indtil to år straffes for ulovlig tvang den, som

1) ved vold eller ved trussel om vold, om betydelig skade på gods, om frihedsberøvelse eller om at fremsætte usand sigtelse for strafbart eller ærerørigt forhold eller at åbenbare privatlivet tilhørende forhold tvinger nogen til at gøre, tåle eller undlade noget,

2) ved trussel om at anmelde eller åbenbare et strafbart forhold eller om at fremsætte sande ærerørige beskyldninger tvinger nogen til at gøre, tåle eller undlade noget, for så vidt fremtvingelsen ikke kan anses tilbørlig begrundet ved det forhold, som truslen angår