Biologi

Nye dyr i Danmark

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Natur og Museum, 41. årgang nummer 3/2002

Af Jan Kjærgaard Jensen

36 sider, 58 kroner

I abonnement (fire hæfter) 168 kroner

Naturhistorisk Museum, Århus

Nu er der udkommet endnu et hæfte i serien 'Natur og Museum'. Denne gang handler det om nye dyr i Danmark. Det kan enten være dyr, der er indvandret fra nabolande, dyr, der er undsluppet fra fangenskab, eller nyopdagede dyr, der af forskellige grunde er blevet overset af forskerne.

Langt de fleste nye dyr er dyr, der er undsluppet fra fangenskab. Det kunne være, fordi man var blevet træt af sit kæledyr og ikke rigtig vidste, hvad man skulle gøre, eller fordi dyret er stukket af. Eksempler herpå er sumpskildpadder, som lever i mange søer og damme i byparker efter at være blevet sat ud af deres tidligere ejere, samt vaskebjørne, som ofte stikker af. Af andre dyr kan nævnes minke og regnbueørreder, der jævnligt slipper fri af fangenskab.

Disse dyr er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, og udsætning af sådanne dyr bør derfor undgås. Sumpskildpadder kan imidlertid ikke yngle her, hvorimod både vaskebjørne og minke godt kan, og som derfor måske ender med også at blive hjemmehørende i landet.

Dræbersneglen er et godt eksempel på et udsat dyr, der ikke naturligt hører hjemme i Danmark, men som sagtens kan leve her til stor irritation for mange haveejere. Her er der tale om faunaforfalskning, som ikke bør finde sted.

Et godt eksempel på udsatte dyr, der tidligere har hørt til i landet, er bævere. De yngler nu i Jylland, og udsætningen af dem var et stort debatemne blandt naturinteresserede. Desuden vildsvin, der blev udryddet i 1700-tallet og nu kun holdes i dyrehaver og til kødproduktion. Af og til sker det, at et par vildsvin stikker af og forsøger at etablere sig i naturen. Desværre bliver undslupne vildsvin skudt så hurtigt som muligt, primært af hensyn til vores store svinekødseksport. De vilde vildsvin er derfor uønskede i landet, og det på trods af at de tidligere har levet her.

Et godt lille hæfte, nok mest for den meget naturinteresserede. Hæftet er i sig selv ikke egnet til undervisningsbrug. Emnet er dog særdeles spændende, også i undervisningssammenhænge, så man kan godt forestille sig hæftet som inspiration til læreren under planlægningen af et undervisningsforløb.

Niels Peter Riising