Billedbøger

Ulrik og ulven

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Mette Ørskov

Illustreret af Lars Gabel

32 sider, 189 kroner

Gyldendal

Æsops fabel om hyrdedrengen og ulven danner grundlag for denne historie. Men af dedikationen på bogen første side fremgår det, at drengen Ulrik, fem år gammel, fandt på en ny slutning. Og det er den, der kvitteres for med denne bog og med navngivningen af hyrdedrengen.

Her i bogen råber han som hos Æsop: 'Ulven kommer' - både de to gange, der gør landsbybeboerne til grin, og den katastrofale tredje gang. Men hvor Æsop har sin bastante morale: har du løjet to gange, kan du stege i dit eget fedt tredje gang, så har historien her en anden: en vis, gammel mand reagerer med en afslappet ro ved udsigten til måske at blive leet ad, for måske er det rigtigt denne gang. Og det er det. Den gamle når frem til Ulrik med sit gevær, og han lader Ulrik skyde ulven, så den drillesyge hyrdedreng kan blive hyldet af landsbyens beboere.

Illustrationerne rummer samme nutidighed som beretningen. Ulrik har givetvis læst tegneserier, billedbøger og vittighedstegninger. Der er elementer af det hele i de stramme, nærmest grafiske kompositioner, som rummer fortælling, situationskomik og -drama. Der er rig mulighed for at gå på opdagelse i billederne og få en række sidehistorier fortalt.

En fin bog til alle skolens trin. Til indskolingen til oplevelse og samtale. Til mellemtrin og ældste trin til fornøjelse og refleksion efter konfrontation med Æsops oprindelige historie. Og til lærerværelset til refleksion over behandlingen af hyrdedrengen - hos Æsop og her.

Jens Raahauge