0   135

Debat om karakterer

Borgerlige partier har stillet forslag om, at alle skoler skal lægge karakterer ud på Nettet

Et nyt forslag fra flere af Folketingets partier efterlyser større gennemsigtighed og åbenhed i uddannelsessektoren. Alle skoler skal oprette en hjemmeside med relevante oplysninger om skolens kvalitet. På siden skal også ligge gennemsnitskarakterer opdelt på uddannelsestrin og fag. Forslaget er stillet af Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Frihed 2000.

Undervisningsminister Margrethe Vestager er enig i, at der skal være åbenhed, og påpeger, at der allerede er taget initiativer i regeringen til at sikre god information om uddannelsernes pædagogiske udgangspunkt og værdigrundlag, men når det kommer til at offentliggøre karakterer, kan ministeren ikke tilslutte sig forslaget. Hun sagde i en folketingsdebat for nylig:

Artiklen fortsætter under banneret

'En uddannelsesinstitutions kvalitet kan ikke måles på de eksamenskarakterer, som elever og studerende en tilfældig eksamenstermin har opnået i diverse fag og emner, men på den tilvækst i viden og kompetence, færdigheder, almene og personlige sociale kompetencer, som institutionen formidler til elever og studerende'.

Også Thomas Adelskov, Socialdemokratiet, var interesseret i åbenhed, men mente, at skoler og uddannelsesinstitutioner allerede informerer om værdigrundlag og fagudbud, og at beslutningsforslaget derfor var helt unødvendigt og utidssvarende, og mener ikke, at karaktergennemsnit skal offentliggøres:

'Såfremt karaktergennemsnittet ville blive et offentligt konkurrenceparameter mellem skolerne, er det jo nærliggende at forestille sig visse skoler, der ville søge at undgå optagelse af elever, som skolerne enten finder mindre studieegnede eller frygter bliver tildelt lavere karakterer og derved forringer skolernes karaktergennemsnit, altså deres konkurrenceparameter'.

Brian Mikkelsen, de Konservative, kunne i debatten ikke forstå, hvad venstrefløjen var bange for.

'Det er ikke et spørgsmål om at få lærerne ned med nakken eller skolen ned med nakken, snarere omvendt. Jeg mener, at vi har en hulens masse fantastisk gode lærere i den danske folkeskole, og de skal snarere præmieres og promoveres. Nej, jeg tror, det vil være med til at skabe en debat om skolens profil, skolens identitet, skolens satsningsområder'.

Brian Mikkelsen mente heller ikke, som Socialistisk Folkepartis Aage Frandsen, at karaktergennemsnittet afhænger af, hvilke evner eleven kommer med fra starten. For Brian Mikkelsen afhænger karaktergennemsnittet af, hvor meget den enkelte skole satser på eleverne.

Kristeligt Folkeparti, Centrum-Demokraterne og Enhedslisten var ligesom de Radikale, Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet imod den del af forslaget, der handlede om karakterer.-Læs hele debatten på www.folketinget.dk/Samling/20001/salen/B74¡BEH1¡46¡5¡(NB).htm


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet