Talegenkendelse aflyst

Løftet om talegenkendelse til dansk holdt ikke

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Talegenkendelse er teknologien, der gør det muligt at diktere til computer i stedet for at taste. Kilder hos to konkurrerende parter, en dansk og en international softwareudvikler, havde stillet i udsigt, at de hver for sig ville være klar med dansk fritekstdiktat til computer senest i efteråret 2001 (omtalt i Folkeskolen nummer 12/2000).

I mellemtiden er moderselskabet bag den internationale gruppe, Learnout og Hauspie, gået i betalingsstandsning. Dermed er der ingen aktuel plan for dansk talegenkendelse herfra, ifølge partneren Nordisk Språkteknologi, Norge.

Det andet selskab, danske Speach-ware.com, oplyser nu, at dets friteksttalegenkender ligger mindst tre-fire år ude i fremtiden. Firmaet er et delvist statsstøttet konsortium med blandt andre Novi (Nord-jyllands Videnpark), Tele Danmark og Aalborg Universitet som ejere. Gruppen vandt for et par år siden en konkurrence udskrevet af Forskningsministeriet om udviklingspenge til danske taleteknologier. Taberen blev Learnout og Hauspie. Dansk maskintale, også kaldet talesyntese, skulle dog være lige på trapperne.

Talegenkendelse er yderst kompliceret softwareteknologi, men med store perspektiver. Såsom adgang til skriftsproget for ordblinde og lammede. Herunder de, der har fået museskader af at taste: Kan man tale, kan man skrive. Disse grupper må nu skrue forhåbningerne ned.

Yderligere er det tænkeligt, at talegenkendelse vil give almindelige mennesker hurtigere og nemmere adgang til at skrive end metoderne pen og taster.

Til en række af de store sprog findes der allerede talegenkendelse.

Som landet ligger i dag, er udsigterne alt i alt lange og usikre for velfungerende dansk fritekstdiktat til computer.-Sebastian Swiatecki er freelancejournalist