Anmeldelse

Sunshine Library

Newzealandsk materiale til engelskundervisningen rammer ikke danske elever

Sunshine Library er et billigt supplement til engelskundervisningen, men materialet klarer omplantningen fra New Zealand til Danmark dårligt.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sunshine Library er et onlinelæsetræningsmateriale udviklet i New Zealand af Wendy Pye Group. Dame Wendy Pye er en anerkendt udvikler af undervisningsmaterialer til tidlig engelsk- og matematikundervisning.

Fakta:

Titel: Sunshine Library

Forlag: Forlaget Pøhler

Dette site, der nu er tilgængeligt i Danmark, er ment som supplement til engelskundervisningen. Der er to tilhørende portaler: Sunshine Primary Club med 282 titler, der henvender sig til de yngste klasser, og Sunshine Bookroom med 110 titler primært til mellemtrinnet.

Mit første indtryk er, at sitet er meget langsomt, det tager tid at loade de forskellige bøger og opgaver, og tålmodighed er en nødvendighed. Grafikken og animationerne er ellers ikke overvældende. Det er den samme animation, der går igen, og lydene er typisk høje pling, boing, spof eller båt.

I praksis fungerer det sådan, at læreren giver eleven adgang til bøger og opgaver. Eleven læser og lytter til en bog og løser derefter forskellige opgaver. Læreren kan derefter se elevens resultat og følge udviklingen over tid. Opgaverne omhandler det, der kaldes wordfamilies, som egentlig er træning af fonetik. Det kan være, at ordene train, chain, drain og rain indgår i en historie, og disse ord og fælles lyde trænes. Andre opgaver er forståelsesopgaver og ord til billedopgaver.

De fleste velkendte børnesange er at finde på Primary Club. Melodierne er indspillet med elklaver og dertil sang fra en højt pitchet damestemme. I "Humpty dumpty" mangler noget af sangen, og ved "Head and shoulders" lærte jeg en ny melodi. Jeg vil anbefale, at man bruger nogle af de glimrende eksempler på børnesange, der er at finde på YouTube, i stedet for.

I biblioteket er der ikke kun fiktionsbøger, men også fagbøger med emner som insekter, småkryb, fugleunger, dyrs tænder, snegle, vejret og slik. Det er tydeligt, at der er kulturforskel på Danmark og New Zealand, også undervisningsmæssigt, når man læser bøgerne. Historierne ligger en del fra mine elevers hverdagsliv, og jeg undrer mig: Kan det lidt barnlige indhold fange eleverne på det angivne sproglige niveau? Jeg blev også overrasket over det gammeldags indtryk, billeder og tekst gav mig, og jeg undersøgte sagen. Bøgerne på portalerne har været anvendt i undervisningen i New Zealand i mere end 25 år.

Materialet lægger op til en struktureret og ensartet tilgang til læseundervisningen i engelsk. Prisen hænger godt sammen med mulighederne, da et års introforløb koster 300 kroner per klasse.