Venstrefløjen har svigtet folkeskolen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Venstrefløjen har svigtet sine idealer ved at insistere på en omfattende decentralisering af folkeskolen, siger Lars-Henrik Schmidt, der er rektor på Danmarks Pædagogiske Universitet, til Politiken.

'Folkeskolen er samfundets sidste kulturbærende institution, som er fælles for os alle. Det er her, vi skal sikre, at der er et fælles værdigrundlag i samfundet, som kan kitte os sammen', siger Lars-Henrik Schmidt. Han er bekymret for, at 'vi i disse år - gennem en omfattende decentralisering - er i gang med at sprænge enhedssystemet i stumper og stykker. Resultatet er et utal af forskellige skoler rundt omkring i landet, men ingen folkeskole, som kan skabe sammenhæng og identitet på tværs af kommunegrænserne', siger han i et interview lørdag den 14. oktober.

'Venstrefløjen har simpelthen ikke forstået, at decentraliseringens medalje har en bagside: ulighed. At decentralisering og social ulighed går hånd i hånd. Ligeværd og lighed er ikke det samme'.

Lars-Henrik Schmidt mener, at man nu ser de deprimerende resultater af de seneste 20 års 'uhellige alliance' mellem Socialistisk Folkeparti og Venstre.

Der er masser af muligheder for at blive noget forskelligt. 'Hvorfor kan vi ikke have en enkelt institution, der ikke stikker i alle retninger, men som samler os', spørger han.