LO og FTF uenige om vismandsrapporten

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

LO og FTF, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, hvor DLF er medlem, er uenige om vurderingen af de økonomiske vismænds rapport om Danmark og euroen, skriver EU-fagligt Netopnu.

LO kritiserer rapporten for at være 'venstrehåndsarbejde' af ringe kvalitet, mens FTF erklærer sig enig med vismændene. FTF stiller ikke op i køen for at uddele øretæver til vismændene for at konkludere, at de 'økonomiske konsekvenser ved et medlemskab af Euroland er små og usikre'. FTF erklærer sig tværtimod enig i, 'at en lang række af de effektiviseringsgevinster, der ligger i indførelsen af en fælles valuta som euroen, vil komme Danmark til del, uanset om Danmark deltager'.

Vismændene vurderer, at gevinsterne ved øget konkurrence vil være forholdsvis beskedne, og at lande uden for ØMU'en også vil få del i dem, men LO kritiserer vismændene for ikke at fremhæve konkurrencegevinsterne.

Uenigheden mellem FTF og LO går også på konsekvenserne af et nej for renteforskellen mellem Danmark og Euroland. Vismændene vurderer, at renten formentlig vil stige ved et nej, men ikke særlig meget i forhold til renten i Euroland. På linje med vismændene fremhæver FTF, at udviklingen i renteforskellen mellem Danmark og Euroland kan gå begge veje.