Årets bedste lærerprojekter er kåret

I dag blev årets bedste lærerprojekter fejret. Det skete, da Lærerprofession.dk for syvende år havde inviteret til stor fejring af de bedste bachelor- og pædagogiske diplomprojekter i København med deltagelse af bl.a. undervisningsministeren.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år i november udvælger et bredt panel af dommere til lærerprofession.dk de projekter fra landets læreruddannelser, der bidrager med den bedste viden og inspiration til, hvordan undervisningen i folkeskolen kan blive endnu bedre. 

Lærerprofession.dk er et samarbejde mellem fagbladet Folkeskolen og professionshøjskolerne.

Vinderprojekterne har ikke nødvendigvis fået et 12-tal, da de blev vurderet ved eksamerne på læreruddannelserne. Projekterne præmieres nemlig ikke ud fra de samme kriterier som på landets læreruddannelse.

Det vigtigste kriterium er her originalitet, og at projekterne skal bidrage til konkrete ideer til praksis ude i skolen. 

Projekter vurderes på deres relevans 

Og det lagde tidligere chefredaktør for fagbladet Folkeskolen og nuværende projektleder for Lærerprofession.dk Thorkild Thejsen også vægt på, da han bød velkommen i den propfyldte sal, der bugnede af de nomineredes venner, familier og repræsentanter fra læreruddannelsen og ledere fra nogle af de skoler, som de diplomprojekts nominerede arbejder på til daglig.

"Dommerne ser ikkepå, hvilken karakter der er givet ved eksamensbordet. Vi ser på relevansen i forhold til at gå ud og bokse med skolens mange udfordringer. Relevans for undervisningen, for elevernes udvikling og læring", fortalte Thorkild Thejsen.

Det er censorer og vejledere fra læreruddannelsen, der hvert år indstiller de studerendes projekter til konkurrence.

52 projekter var indstillet i år

Thorkild Thejsen fortalte, at der i år var indstillet 52 projekter ud af de over 2000 projekter, der bliver skrevet i løbet af et år.

"Kvaliteten er generelt rigtigt høj. Men det skulle den jo også gerne være, når det er fløden, vi skummer", sagde Thorkild Thejsen om de indstillede projekter, som han også flere gange kaldte for "toppen af poppen".

Thorkild Thejsen nævnte også i sin tale, at årets vindere alle har det til fælles, at de er meget praksisrettede. 

"Man kan se, at de vindende bachelorer har fokus på, at de skal ud og undervise. At de skal ud og være lærere". 

Årets vindere er…

Der var fire hovedvindere ved dagens prisuddeling: årets bedste bachelorprojekt, årets bedste diplomprojekt og samt to vindere af Folkeskolens Formidlingspris.

Camilla Trankjær vandt både for årets bedste bachelorprojekt og for det bedst formidlede bachelorprojekt.

Prisvinder: "Jeg arbejder i dag bevidst med sproget i biologi"

Camilla Trankjær havde ikke selv mulighed for personligt at tage imod de to priser, fordi hun har fået job i Grønland. 

Lærerprofession.dk: Se hvem Folkeskolens pris gik til i år 

Årets bedste diplomprojekt gik til matematikvejleder på friskolen Lukas-Skolen i Vejle Thomas Secher Graversen, mens naturfagsvejleder og lærer på Borup Skole på Sjælland Pernille Dunk Larsen modtog prisen for bedst formidlede diplomprojekt.

Prisvinder: "Undervisningsdifferentiering er den største pædagogiske og didaktiske udfordring" 

Minister: I løfter lærerfaget

Undervisningsminister Merete Riisager deltog også ved prisuddelingen og var sig selv med til at overrække priserne til de tre bedste diplomprojekter. 

I sin tale kaldte hun lærergerningen for "helt enormt vigtig" og sagde, at det er svært at putte god undervisning på formel. 

Ministeren roste de nominerede for alle at bidrage med forslag til, hvor og hvordan undervisningen kan styrkes i dagligdagen. 

"Alle jer, der er nominerede til årets priser, I giver med jeres projekter helt konkrete bidrag til at udvikle og højne kvaliteten i undervisningen, og I kommer vidt omkring", lød det fra ministeren.

"Jeres projekter er med til at løfte lærerfaget og bringe ny viden frem om mange forskellige felter. Det er viden, som skoler i hele landet kan få glæde af og blive inspireret af", fortsatte Merete Riisager fra talerstolen.

Ingen særpris i år

Professor i kreativitet og læring på Aarhus Universitet Lene Tanggaard stod for at overrække prisen for bedste bachelor. 

Hun roste ligeledes de nominerende og opfordrede dem til at dele deres viden med nuværende og kommende kolleger.

"I dag må I godt være stolte af det, I har opnået. Jeg håber, I vil dele jeres viden med jeres kollegaer og med alle, der måtte have brug for den og i øvrigt tilstræbe både ydmyghed og integritet på den videre færd. Så kan det nærmest ikke gå galt", sagde hun fra talerstolen.

Lene Tanggaards tale: Det, jeg ved, det tror jeg på

Der skulle efter planen også have været uddelt en særpris til et naturfag-projekt. Dommerkomiteen mente imidlertid ikke, at der var nogle af de indstillede projekter, der levede op til kriterierne.