Mindre lønstigning til oktober end ventet

Lønnen i kommunerne stiger mere end på de private arbejdspladser. Et privatlønsværn, som blev aftalt ved overenskomsten i 2015, betyder, at lærernes lønstigning til oktober bliver mindre end forventet.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tjener du 30.000 om måneden i dag? I så fald kunne du have set frem til en lønstigning på cirka 240 kroner til oktober. Men fordi de kommunale lønninger er løbet fra de private bliver det kun til en lønstigning på omkring 60 kroner.

Det er tallene fra den såkaldte reguleringsordning, der sikrer at de private og kommunale lønninger følges ad, som netop er blevet opgjort. Var de private lønninger steget mere end de offentliges, ville det have udløst en større lønstigning end de 240 kroner. Så ville de kommunalt ansatte nemlig få 80 procent af forskellen mellem offentlige og private lønninger som lønstigninger. Men i år er de kommunalt ansattes løn steget mere end de privates, og derfor bliver det aftalte privatlønsværn aktiveret. Det betyder, at de private lønstigninger bliver modregnet med 100 procent i de planlagte lønstigninger for ansatte i kommunerne.

Sidste år var de kommunalt ansatte også lønførende, dog mindre end i år. Sidst det skete var i kriseårene i overenskomsten, der strakte sig fra 2008 - 2011. Dengang fik de kommunalt ansatte lov til at skylde arbejdsgiverne penge indtil næste overenskomstforhandlinger. Siden er der ved overenskomsterne planlagt lønstigninger, når reguleringsordningen udmøntes. På den måde risikerer lærerne ikke at skulle gå ned i løn.

Formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen mener, at der er god grund til at holde fast i reguleringsordningen, selv om den nogle gange betyder mindre lønstigninger end forventet.

"Men må se på det i et længere perspektiv. I lange perioder har man kun haft små negative reguleringer. Langt de fleste år har reguleringsordningen udløst penge, fordi den private lønudvikling har været bedre end på det offentlige område. Der er ikke noget politisk, der tyder på, at vi fremover kommer til at være lønførende, så derfor er reguleringsordningen en god ordning", siger Gordon Ørskov Madsen.

I løbet af hele overenskomstperioden fra 2015 har lærerne fået en lønstigning. En lærer, der tjente omkring 28.500 før overenskomsten 2015 tjener i dag omkring 30.000 kroner. Det beløb stiger så med 60 kroner om måneden fra 1. oktober. 

Læs mere

Find udmøntningen fra reguleringsordninger/privatlønsværn ogløntabeller pr. 1. oktober 2017 her