CVU'er ved enden af begyndelsen

CVU'er skal være et attraktivt alternativ til universiteterne, siger undervisningsministeren

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ti CVU'er (regionale centre for videregående uddannelser) har meldt sig under fanerne i Undervisningsministeriet. Der var tilbagemeldingsfrist 1. september.

Det er landets lærer- og pædagogseminarier, der har grupperet sig således: Nordjylland, Holstebro, Midtjylland, Trekantområdet, Syd- og Sønderjylland, Esbjerg/Ribe, Fyn, Vestsjælland/Storstrøm, Sydgruppen i København, Nordgruppen i København. Frederiksberg Seminarium ønsker at være fritstående, Frøbel og Odense Seminarium er uafklarede.

'Umiddelbart finder jeg, at grupperingerne samlet og hver for sig er et vellykket første bud. Det er stadig min vurdering, at det endelige antal bør ligge et sted mellem otte-ti CVU'er', sagde undervisningsminister Margrethe Vestager i en tale i lørdags på Lærerseminariernes Rektorforsamlings septembermøde i Holbæk.

'Vi skriver historie, og efter jeres tilbagemeldinger på sommerens samtaler er jeg klar over, at det ikke bliver et mørkt kapitel, hvor vi skal nedbryde noget'.

Et nyt 'udviklingskapitel' skal derimod skrives, sagde Margrethe Vestager og påpegede, at det endelige lovforslag sikkert vil 'blive underkastet en kritisk gennemlysning i Folketinget'.

'Kan både jeres, mine og de generelt gældende krav til konstruktionen forenes i et bæredygtigt lovforslag? Det er det store spørgsmål i processen lige nu'.

Der skal knyttes forskning til CVU'erne

De næste måneder vil ministeriet arbejde på at konkretisere CVU-konstruktionen i et lovforslag, som skal sendes til høring på seminarierne og hos andre interessenter i oktober-november måned.

Når loven er vedtaget, skal seminarierne endeligt skrive under på, om de vil med i et CVU.

De dugfriske tilbagemeldinger har blandt andet indeholdt spørgsmål om, hvilke vilkår der vil gælde for institutioner, som vælger at stå uden for CVU-dannelse.

'Jeg vil stadig understrege frivilligheden. Fremtidige kvalitetskrav til uddannelserne kan indebære, at de skal bygge på et forskningstilknyttet vidensgrundlag. Institutioner, der står uden for et CVU, vil dermed også være forpligtet til at skabe et grundlag for forskningstilknytningen', fastslog ministeren.

Det er ministeriets plan, at CVU'erne skal udgøre et 'attraktivt alternativ til universitetssektoren. Så vi har et stærkt regionalt videregående uddannelsesudbud'.

Margrethe Vestager konstaterede, at der er lang vej igen, men 'vi er måske ved enden af begyndelsen'.