Lærer til lærer
2   294

Mobning - Empati

Man kan lade eleverne selv finde ud af begrebet empati med nedenstående ( eller selvlavede) opgaver. Jeg har selv dyrket med held, så prøv det.

          Er du et godt menneske?    

Et oplæg til gruppediskussioner om jer selv og de andre.                                -----   

Artiklen fortsætter under banneret

                             Ondskab

Hvad er ondskab? Ganske enkelt: Lysten til at se andre lide og handle ud fra det.Det gælder kun på to områder: Mobning og hævn. Ikke andet.            

Det eneste formål for mobberen er, at ofret skal blive ked af det.

  Mennesket er jo et flokdyr, og det gælder også her. Der er nemlig som regel kun én mobber. De øvrige er bare dummernikser, som tankeløst følger med.   

Bankrøveren og indbrudstyven er ikke nødvendigvis onde. De vil bare have dine penge. Man kan sige, at de er forråede eller afstumpede, og det er jo slemt nok.  Og de er totalt ligeglade med, om du bliver ked af det                                                     .

Løven eller hajen er heller ikke onde. De skal bare have mad, ligesom vi spiser kyllinger og oksesteg.

Det andet område er hævn. Vi glæder os, når bankrøveren eller indbrudstyven bliver dømt til fængsel. Jo længere, jo bedre. Og han skal ikke have det for godt i fængslet. Så kan han lære det. 

Her taler vi om had.

Ren ondskab.                        -----

Er du ond? Kender du nogen, som er onde? Kender du til nogen dyr, som er onde?Prøv gruppevis at diskutere, om I har ondskab  i klassen, eller måske på skolen. Nogen af jer kender måske til det andre steder, måske i jeres omgangskreds eller familie.

Skriv notater, så I kan fremlægge jeres tanker for klassen.                                                       --------                                             

Empati

Empati er evnen til at sætte sig ind i andres følelser. Ikke bare, når de lider, men også at vise glæde over andres glæde. Altså at føle med andre mennesker (eller dyr).

Empati er absolut en nødvendighed, hvis man skal kunne omgåes andre mennesker uden problemer. Det betyder, at man kan være venlig, trøste eller hjælpe sine kammerater  eller  forsvare de svagere.

Det betyder også, at man ikke bliver kriminel. Man vil nemlig som empatisk menneske altid tænke over,  hvordan ofret må have det, hvis man begår en  handling, som  går ud over andre.  Indbrud, røveri. Overfald. Knallert eller cykeltyveri. Måske endda en bil.

Hvordan har ofret det, når han en morgen opdager, at hans bil er stjålet? Hvis man kan tænke sådan, vil det været meget svært at begå den slags.

I får nu en række eksempler, som I kan diskutere og dermed prøve at gå bag om handlingen. Hvad føler ofret? Hvilke konsekvenser får handlingen?

I kan vælge at diskutere og skrive et referat til fremlæggelse, eller kan vælge at skrive en stil eller novelle.

                                              ------                                            1)Marie er lidt for tyk og bliver mobbet af Nikolaj og hans medløbere.Prøv gruppevis at give en beskrivelse af, hvordan hendes dag eller en uge går. Hvordan har hun det? Hvad føler forældrene? Har hun venner uden for skolen? Hvad gør skolen for hende? Prøv at finde en løsning for hende.

Husk at tage notater, så I kan fremlægge jeres resultat for klassen.                                                 ----

Nikolaj er altså mobberen i klassen. Hvordan kan man få ham til at stoppe?

Det forudsætter naturligvis, at I har empati for Marie og gerne vil hjælpe hende.Diskutér alle de muligheder, I kan finde på. (Brainstorm)

                                              -----

2) Louise på fire år, Sofie på syv og deres  mor har travlt om morgenen. Morgenmad, vaskes, børste tænder, tøj på og så afsted ned til cyklen. Sofie på sin egen og Louise på mors cykel.

Først skal Louise afleveres i børnehaven. Sofie kan heldigvis selv cykle det sidste stykke. Derefter skal mor på arbejde. Der er ca. fem kilometer at cykle. Hun kan tage bussen og s-toget, men det er for dyrt og tager for lang tid. (Hun møder klokken halv ni).

Men en morgen er cyklen væk. Stjålet. Hvad gør hun lige nu? Hvordan har hun det?

Beskriv de næste dage. Transport? Forsikring? Ny cykel? Hvordan får hun børnene afsted?

                                              ------

3)

Voksne uden børn kan også få problemer.  Carsten er lastbilchauffør, og hans kone Lone arbejder på et kontor. De har sparet en del penge sammen, og nu vil de gerne lave deres eget transportfirma.

De låner lidt flere penge i banken og får alle mulige tilladelser, som er nødvendige, hvis man vil være erhvervsdrivende.

Bilen er stor og retflot. De får skrevet deres firmanavn på begge sider: CARLO ´s  TRANSPORT  står der. e glæder sig til komme i gang, men glæden varer kun kort. En morgen ser de, at hele bilen er oversmurt med grafitti. 

Hvad nu? Bilen kan jo nok køre, men det er vel ikke god reklame at køre rundt med det udseende.

Skal de få den malet? Måske bliver den bare oversmurt igen. Hvor kan den stå sikkert? Prøv at undersøge, hvad det koster at få malet bilen. Hvad dækker forsikringen? Hvad er tabt arbejdsfortjeneste?Hvad mon udøverne føler, mens de maler?

Hvad føler Carsten og Lone?

Grafittimaleri er jo hærværk. Undersøg strafferammen.

                                              ------

4)

Du finder en tegnebog med 1200 kroner i. Hvad gør du? Beholder den? Afleverer den på politistationen? Finder ejeren, hvis der er en adresse eller et telefonnummer ?

Her gælder det om at være meget ærlig, både  overfor dig selv og de andre.

                                             ------

5)

Tiggerne og de hjemløse.Hvorfor tigger de? Hvorfor er nogen hjemløse?

De er afgjort nederst samfundet. Hvad mon de føler om det? Hvis I havde magt, hvad ville I så gøre for at hjælpe de to grupper? Skal og kan de overhovedet hjælpes?

                                                             ------

6)

Krig, jagt, fiskeri, drab. Myg og fluer.

Meningsløs død. Hvad menes der med det?

                                            ------

7.

De syv dødssynder:

Hovmod. Gerrighed.Utugt. Misundelse.Frådseri. Vrede.Dovenskab. 

Hvad er værst. Prøv at diskutere hver enkelt punkt og give det en værdi fra 1 til 10. Eller nummerér dem.Kan du genkende nogle af dem hos dig selv?

                                                             ------

Prøv selv at lave en opgave til en af de andre grupper.

                                     ---------

Jeg ville blive meget glad for lidt response. Måske kan systemet blive endnu bedre.

Venlig hilsen

 

John Lindblad <christensen

Åleslippen 39

2620 Albertslund

Mail: lindbladchristensenjohn@gmail.com


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet