Uskolet

Debattør: Konfirmationen er blevet ét stort religionsræs

Flere og flere mener, at nutidens unge konfirmander har alt for meget fokus på de åndelige værdier. »Det handler efterhånden ikke om andet, end hvem der har opnået den største sjælelige indsigt, den dybeste metafysiske anelse eller det skarpeste åndelige klarsyn – konfirmationen er gået hen og blevet ét stort religionsræs«, mener en debattør.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hun understreger, at ansvaret i høj grad påhviler forældrene og de præster, der varetager forberedelsen. »Konfirmationen handlede jo oprindeligt om gode og sunde materielle værdier, som afspejlede det samfund, vi har bygget op gennem årtier. Bare i min egen generation kan jeg da huske, at vi med ydmyghed tog imod stereoanlæg og ghettoblastere, og siden udviklede det sig med blandt andet fladskærme, trommesæt og MacBooks, til at konfirmanderne blev hentet i limousiner og holdt fest for hundredvis af gæster på lejede slotte. Dér var man sandelig bevidst om, at konfirmationen var noget særligt - ikke den forfladigede og hysteriske kristendomsdyrkelse, det er blevet til i dag«.

Og der er grund til at råbe vagt i gevær: »En blå mandag, hvor de unge sidder i krøllet tøj helt ædru alene hjemme på værelset og bladrer i børnebiblen - er det virkelig det, vi ønsker?«

Uskolet er Folkeskolens bagside med opdigtet satire, som er inspireret af små og store begivenheder i tiden. Enhver lighed med tilværelsen, virkelige personer og nulevende hændelser er tilfældig og for det meste ikke med vilje. Ingen af de personer, som optræder i artiklerne, kunne finde på at gøre eller sige sådan i virkeligheden.