Sløjd
0   824

Sløjd + fysik = yndlingsfag

Slibemaskinen overdøver allerede stiksavens lystige summen, da klokken ringer ind. Hvert minut tæller, når man konkurrerer om at skabe den elbil, der kan vinde i kategorierne fart, aerodynamik og design.

Sløjd- og fysiklærer Rasmus Ricki Christensen havde håbet på 16 tilmeldte til sit valgfag science på Vangeboskolen i Holte. Men 32 elever fra 7., 8. og 9. årgang valgte faget frem for sprogfag eller innovationsdesign. Heldigvis er der altid nogle, der ikke kan komme, for der er rigeligt bud efter hans hjælp. Eleverne bevæger sig hjemmevant fra limpistol til pudsemaskiner. Ved bordet, hvor fire drengenakker er bøjet i koncentreret diskussion om, hvordan de skaber det mest aerodynamiske tag af plexiglas, løfter én pludselig hovedet og råber: »Rasmus! Skal Thorkild have hat og arme på?« Rasmus griner og svarer, at ja, bilens fører skal have arme, men hvis de kan få et fladere tag ved at tage kasketten af legomanden, så er det okay.

FAGLIGT NETVÆRK: HÅNDVÆRK OG DESIGN

Bilerne testes i vindtunnel

Eleverne har fået til opgave at skabe en eldrevet bil med en lang liste af specifikationer. Hver gruppe har fået en kasse med hjul, aksler, batterier, ledninger, træ og plexiglas. Når bilen er færdig, skal den testes i den vindtunnel, som Rasmus Ricki Christensen selv har bygget, og bedømmes på fart, aerodynamik og udseende. »Det her forløb kunne jeg lige så godt have gennemført i håndværk og design, men jeg er ikke håndarbejdslærer, så det ville kræve en kollega at få de bløde materialer ind. Og i et sciencefag har jeg friere rammer og kan lære dem en masse om fysik samtidig«, fortæller Rasmus Ricki Christensen.

For Peter Holger fra 7. årgang er der dog ingen tvivl om, at det her er yndlingsfag. »I håndværk og design skal man sidde stille og sy puder, og det bliver hurtigt kedeligt. Men her lærer man alle mulige forskellige fremgangsmåder, og så får man lov til at bruge sin fantasi. Det er jo både sløjd og fysik på én gang. Så bliver det altså ikke bedre«, siger han med et stort, lykkeligt smil.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.333 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.677 andre er allerede tilmeldt