Anmeldelse

Håndværk & Design

Ramt forbi

Der er mange billeder, og de er flotte, men de tilløb til håndværksaktiviteter, der er, er få og ikke ret kvalificeret beskrevet. Så resultatet af forfatternes bestræbelser er ikke en bog, der kan bruges i det nye fag håndværk og design.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I bogens forord fortæller forfatterne, at de ønsker ”at inspirere lærere, pædagoger og andre kreative sjæle til at tænke anderledes”. Forfatterne relaterer også til de arbejdsformer, der omtales i bogen som ”den kreative og innovative proces”, og de relaterer til det nye fag i skolen håndværk og design.

Fakta:

Titel: Håndværk & Design

Forfatter: Karin Munch, Rachel Zachariassen

Pris: 498

Sider: 319

Forlag: Gyldendal

Denne bog er flot og indeholder rigtig mange inspirationer til, hvorledes man kan bruge små og store dimser til mange ting. Der er mange billeder, og de er flotte, og det hele er sat flot op; men de tilløb til håndværksaktiviteter, der er, er få og ikke ret kvalificeret beskrevet. Så resultatet af forfatternes bestræbelser er ikke en bog, der kan bruges i forhold til det nye fag håndværk og design. Hverken håndværksdelen, designdelen eller det fælles designarbejde i faget er behandlet i bogen.

Men det er en smuk bog. Der behandles et væld af ideer inden for forskellige områder: Det kreative værkstedsmiljø, lamper, jul, udeliv, kludre, vikle, bøje og leg og fantasi. Ideernes resultater er vist som fotos, der er meget lidt tekst.

De faglige og de håndværksmæssige forhold i bogen er problematiske, eksempelvis er der et afsnit på ti sider om skibe, hvor der beskrives forskellige typer skibe: Fra skibe af materialer fra skrammelkassen til skibe bygget af makreldåser. Alle skibsideerne er vist som fine, vel beskårne fotos. Den ledsagende forklarende/inspirerende tekst består af i alt 64 ord. Når man ser på de afbildede skibe, er det skibe, der er beregnet til at kigge på, nogle kan måske bruges til at lege på gulvet med, men der er helt sikkert ingen, der kan sejle, og det er vel ofte en kvalitet, man forbinder med et skib – specielt når de som her beskrives i et afsnit i bogen, der har overskriften "Udeliv".

Det er en modig og risikabel proces at ville skrive en bog til et fag, inden Fælles Mål er udkommet. Risikoen har her været så stor, at forfatterne har skudt forbi målet.

Powered by Labrador CMS