Vagn Oluf Nielsen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dansk historieundervisning har mistet en engageret forsker, underviser og debattør - og Folkeskolen en højt skattet anmelder.

Den 14. juli døde Vagn Oluf Nielsen, han blev kun 75 år.

Vagn Oluf Nielsen var pensioneret fra sin lektorstilling på Lærerhøjskolen/Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, men fortsatte som engageret anmelder og debattør. Han begyndte som lærer i folkeskolen, blev cand.pæd. i historie på Lærerhøjskolen, så underviser på Københavns Dag- og Aftenseminarium og derefter forsker og underviser på Lærerhøjskolen. Vagn Oluf Nielsen var dybt optaget af historiefagets didaktik, og omkring og efter 1993-skolelovens tilblivelse kastede han sig også ind i diskussionen om projektarbejdets muligheder og problemer. Vagn Oluf Nielsen deltog i læseplansarbejde i Undervisningsministeriet, men ikke kun som »anonymt« udvalgsmedlem. Hans holdning var, at skolens læseplaner og fagenes mål skulle diskuteres og debatteres, så han skrev artikler, holdt foredrag og arrangerede kurser undervejs.

Alene og sammen med andre skrev han også bøger til og om skolens historieundervisning, og i Folkeskolen bidrog han med anmeldelser, som byggede på engagement og indsigt i historieundervisningen og respekt for lærernes situation i skolen.

I begyndelsen af juli bad Vagn Oluf Nielsen sin kone give Folkeskolens anmelderredaktør besked på, at han ikke mere havde kræfter til at bidrage til bladet, og alt for kort tid efter kom så beskeden om, at han var død.

Æret være hans minde.

Thorkild Thejsen