0   296

Folkeskolereform:
 Klumperne i ketchupflasken

Da den største udfordring i forhandlingerne – aktivitetstimerne – var væk, stod oppositionen klar med en række nye krav til forhandlingerne om folkeskolereformen.

Denne artikel er fra den trykte version af Folkeskolen og havde endelig redaktionel deadline fredag den 31. maj.

Før aktivitetstiden gled ud af forhandlingerne, advarede Venstres folkeskoleordfører, Karen Ellemann, børne- og undervisningsminister Christine Antorini (Socialdemokraterne): Ministeren skulle ikke tro, at aktivitetstiden bare var som klumpen i ketchupflasken, der skulle ud, hvorefter resten kom flydende af sig selv.

Artiklen fortsætter under banneret

Da aktivitetstimerne endelig blev fjernet, var det med en læk direkte til Berlingske. Avisens afsløring faldt, mens der stadig var møde i forligskredsen, og det var langtfra første gang, at forhandlingsnotater blev kendt af offentligheden. Det til trods for at forhandlingsparterne ellers har givet håndslag på, at det, der bliver talt om ved forhandlingsbordet, ikke skulle slippe ud til offentligheden. Den manglende fortrolighed har skabt voldsom frustration på regeringssiden.

 

Ordre fra oven

Det er ikke til at sige, hvem der har holdt Berlingske underrettet om forhandlingerne, men Konservative har i hvert fald fået slået fast, at partiet har været en arg modstander af aktivitetstimerne. Uenigheden syntes på et tidspunkt så stor, at man kunne blive usikker på, om en reform overhovedet kunne aftales inden for den nuværende forligskreds. Det fik Venstres formand på banen. Lars Løkke Rasmussen virkede til at have fået nok af især den tidligere regeringsmakkers, Konservatives, vilje til at køre sig selv i stilling og føre værdipolitik på skoleområdet.

»Vi har et window of opportunity (mulighedernes åbne vindue, redaktionen) lige nu. Der har været en hård konflikt på skoleområdet her i foråret, og den har i hvert fald ført den gode ting med sig, at der nu er frihed til at lave en ny form for arbejdstidstilrettelæggelse, og den skal man gøre brug af«, sagde Lars Løkke Rasmussen den 21. maj i Radio24syv.

Oppositionslederens kald til samling var ikke for døve øren. Hans forhandlere reagerede samme aften ved at møde regeringen med ti krav til forhandlingerne. De borgerlige partier var dog ikke enige om, hvad de nye klumper i ketchupflasken skulle kaldes. Ifølge konservative Vivi Kier var det en huskeliste, mens Karen Ellemann med inspiration fra verdenslitteraturen kaldte dem for »ti bud«.

Mens Konservative var klar til at afbryde forhandlingerne på aktivitetstimerne, er de ti nyeste punkter ikke så ultimative.

»Det er for at være sikker på, at ministeren er klar over, at vi har mange andre ting, som vi gerne vil diskutere. Det er en huskeliste. Konservative har jo også nogle andre synspunkter, som er vores synspunkter, som vi også tager med i debatten«, fortæller Vivi Kier.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet