Spiselig forskning for unge

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad er videnskab.dk?

»Det er en ny hjemmeside, hvor vi gør spændende viden og forskningsresultater tilgængelige for almindelige mennesker. Vi pakker stoffet ind, så især de unge vil synes, at det er spiseligt. I forarbejdet til hjemmesiden har vi været i kontakt med forskellige uddannelsessteder. De efterlyser en nem adgang til populærformidlet videnskabsstof, som er opdateret, troværdigt, og som kan bruges i undervisningen«, forklarer chefredaktør Vibeke Hjortlund fra www.videnskab.dk

Hvem er den beregnet til?

»Kernemålgruppen er de unge, der er ved at vælge vej i livet. I bredere forstand er det alle videbegærlige borgere. Vores rollemodel er en lignende hjemmeside i Norge, som har været på banen i seks år. Og der bliver den brugt en hel del i folkeskolen. De, jeg kender i den danske folkeskole, er nysgerrige og videbegærlige, så jeg tror, at de vil have rigtig meget gavn af videnskab.dk«

Hvilken forskning indeholder siden?

»Det er centralt for os, at forskningen er meget bred. Det er nok også det unikke ved os, fordi normalt når man tænker på forskning, så handler det om natur og teknik, og det betyder ofte, at man kun får drengene med og glemmer pigerne.

Konsekvensen er også, at forskningen inden for humaniora, for eksempel kultur og samfund, ikke er udbredt. Humanisterne bliver altid brugt til at komme med en kommentar, de er meningsdannere. Men man hører meget sjældent om deres forskning, og det er jo synd og skam.

Vi har for eksempel haft en artikel om låneord i det danske sprog. Hvor mange engelske ord bliver brugt i det danske sprog. Og hvor tit bruger en bedstemor eller en teenager et engelsk ord«, fortæller Vibeke Hjortlund.

mrm@dlf.org