80’er-guruen Habermas

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den mest populære pædagogiske teoretiker i Danmark de seneste 25 år er den tyske sociolog og filosof Jürgen Habermas. Men Habermas havde sin storhedstid i 1980'erne - på det seneste er han blevet overhalet af sin franske kollega Pierre Bourdieu. Den amerikanske uddannelsesforsker Howard Gardner var der ingen danske forskere, der beskæftigede sig med før 1990, men siden da har han været en del af den pædagogiske modebølge herhjemme. Michael Søgaard Larsen fra Danmarks Pædagogiske Bibliotek har for Danmarks Pædagogiske Universitets tidsskrift »Asterisk« målt på de pædagogiske trends ved at optælle, hvor mange danske artikler universitetets bibliotek har registreret om de forskellige pædagogiske teoretikere gennem de seneste 25 år. Michael Søgaard Larsen har også været en tur i den internationale pædagogiske database ERIC og set på brugen af pædagogiske begreber. I 1970 blev ordet »læring« kun brugt 14 gange, for hver 100 gange der blev skrevet om »uddannelse« - i 2006 var der 76 artikler med ordet »læring« i titlen for hver 100 om »uddannelse«.

Han forklarer i artiklen i »Asterisk«, at skiftet er en indikation af, at man i forskningsverdenen i stigende grad tager udgangspunkt i individet og dets ret til at styre sine egne læringsprocesser. Det er også symptom på skiftet fra industrisamfund til »senmoderne samfund«, hvor massen afløses af individer, og grænsen mellem formel og uformel læring i stigende grad udviskes.

Men, vurderer Michael Søgaard Larsen, det handler også om mode - i dag er det lettere at sælge en bog med ordet »læring« i titlen.

Tidsskriftet »Asterisk« kigger i nummer 33, februar 2007, på modestrømninger inden for sociologi, pædagogik og bringer blandt andet en nekrolog over den marxistiske teori.