Anmeldelse

Verdens store religioner

Illustreret guide til religionernes oprindelse, trosindhold, traditioner og højtider

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En mægtig flot gennemillustreret storformatsbog om religion. Først nogle indledende afsnit om, hvad religion er, og hvad der for eksempel karakteriserer religion i den moderne verden. Dernæst afsnit om forhistoriske og uddøde religioner, hvoraf nogle er søgt vakt til live igen.

Så følger tre store afsnit om henholdsvis de abrahamitiske, de vediske og andre store religioner. Der gives god og saglig information om oprindelse, udbredelse, historie, ritualer, lære og om opsplitning i forskellige varianter af den enkelte religion. Om hver religion er der også afsnit om de udfordringer, moderne både sekulære og fundamentalistiske udlægninger af religionerne giver.

En bog som denne er jo egentlig ikke et undervisningsmateriale. Den er ikke skrevet ud fra didaktiske overvejelser om en religionsundervisning i den danske folkeskole, og den indeholder ikke oplæg til et pædagogisk arbejde med de mange informationer, den indeholder.

Men bogen vil kunne gøre nytte som opslagsbog for de ældste elever og som faglig resursebog for læreren. Især vil jeg anbefale forfatternes betoning af, at religion er noget, der har altdominerende betydning for hovedparten af verdens befolkning, og at religion er noget, også den sekulært postmoderne, globalt orienterede dansker skal have viden om. Den viden er nemlig relevant, når man skal være sammen med mennesker, der har en religion, således at fordomme, misforståelser og konflikter kan undgås.