Anmeldelse

Matematiklærerens Symbolsudoku 2 / Matematiklærerens Symbolsudoku 1 / Matematiklærerens Symbolsudoku 3

Kreativ matematik 4.-6. klasse / Kreativ matematik 2.-4. klasse / Kreativ matematik 7.-10. klasse

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange sudokuer er blevet udfyldt i matematiktimerne i de sidste par år. For nogle elever med stor fornøjelse og for andre, uden at de fandt noget som helst morsomt deri eller kunne se det logiske i at arbejde med den slags tidsfordriv. Eller måske er det ikke tidsfordriv.

En af grundene til at arbejde med sudokuer i en matematiklektion er muligheden for, at to elever, der arbejder sammen, dermed tvinges til at argumentere over for hinanden for, hvorfor et tal eller - som i hæfterne - et symbol netop skal stå på den plads. Eleven tvinges til logiske ræsonnementer. Måske kan den kompetence overføres til andet. Men derudover er det nok tvivlsomt, hvor meget den enkelte får ud af arbejdet. Problemløsning vil nogen måske sige, men dertil kan man finde andre mere relevante og spændende øvelser.

"Matematiklærerens Symbolsudoku" tilbyder i tre forskellige hæfter for forskellige klassetrin svære som lette symbolsudokuer lige til at kopiere og bruge i undervisningen. I hæfterne er der en meget grundig gennemgang af sudokuerne, og forskellige muligheder for at kunne løse dem er forklaret. I hvert af de tre hæfter er der desuden en cd med hele hæftet i en pdf-fil, så man også ad den vej kan kopiere de ønskede sider. Sidst i hæftet løsninger og skabeloner til selv at udfylde foruden en litteraturliste over materiale med grublere og spil og en liste med link til spil- og sudokusider. Alt sammen i et kopivenligt A4-format.

Og alt sammen ganske udmærket, hvis man absolut skal bruge symboler i stedet for tal, men til ligefrem at kalde det "kreativ matematik" i undertitlen er der dog et spring.