Anmeldelse

Stress

Grib chancen for et bedre (arbejds)liv

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Den hvide mand ved alt, men aner intet". Med dette afrikanske ordsprog indledes denne nyttige bog om et stadig stigende hverdagsproblem for rigtig mange. Nogle mener, at mere end hver tiende dansker lider af kronisk stress, så også blandt dine kolleger er der en eller flere, der risikerer at blive langtidssygemeldt på grund af intensiteten og varigheden af stressudløsende belastninger i hverdagen.

Begrebet stress bruges ofte i flæng, men i denne bog defineres og afgrænses det nøje og adskilles tydeligt fra både frustration, uoverkommelighedsfølelse, depression og almindelig utilfredshed og brok. Stress er et målbart og et helt konkret og livstruende problem, der kan gøres noget ved.

I små doser er det et grundvilkår, der naturligt opstår ved både fysisk og psykisk belastning. Vi har brug for stressreaktioner for at kunne yde vort bedste og brug for den ledsagende energifrigørelse i kroppen. Men vi har også brug for det stik modsatte.

Både strukturreform og organisationsændringer inviterer til øget stress, og her bør de stadige forandringer følges op af investeringer i resurser til at befordre bogens forslag om at indføre en stresspolitik på jobbet.

Bogen er fyldt med cases, konkrete anvisninger og redskaber, der kan tages i brug både i arbejdet på skolen og derhjemme. Det er dog ikke nok at læse indholdet, for den eneste vej frem mod både forebyggelse og helbredelse er, at der samtidig gøres noget aktivt fra både arbejdspladsen, kolleger og en selv. Stress er ikke et individuelt problem, og alle har et ansvar for at blive en bedre kollega.

Se stressen i øjnene. Lær at sige NEJ.