Anmeldelse

Fra mangel til overflod

Ernæring og sundhed 1905-2005

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ernærings- og sundhedsopfattelsens historie gennem 100 år. En periode, hvor samfundsudviklingen har præget vores levemåde og ernæringstilstand. I første del af århundredet blev der født mange børn, og det handlede i disse tider om at få mad nok; og tilmed var der under krigene knaphed og rationering.

I sidste halvdel af århundredet opstod ernæringsmæssige problemer, hvilket blev sat i forbindelse med samfundets overflod. Man spiste for meget fedt og for lidt grønsager, det kunne blive årsag til kroniske og livstruende sygdomme. I skolerne og blandt befolkningen satte man alt ind for at forebygge. Her tænkes på de fem kostråd, kostcirklen og kostpyramiden, senere er der kommet flere kostråd til. Begyndelsen af det nye årtusinde lagde ud med en debat om de grove kulhydrater og vegetabilske fedtstoffer.

Århundredet er præget af tekniske fremskridt, som siden har fået stor indflydelse på den daglige husførelse. Opdagelsen af fødevarernes sammensætning og vitaminernes betydning er gjort i vort århundrede. Vi har fået at vide, hvilke stoffer vores krop har brug for, og den viden kan vi bruge, når vi sammensætter vor mad; et glimrende projekt og en god måde for Suhr's Seminarium at fejre sit 100-års-jubilæum på.

Det er en dejlig bog, overskuelig og flot med gode billeder af aktiviteterne på Suhr gennem de mange år. Ingeborg Suhr, der oprettede sin husmoderskole i 1901, startede det hele, og hendes bog går som den røde tråd gennem hele tidsperioden. Bogen bør have interesse for undervisere i almindelighed, og den fortjener at stå på skolens bibliotek som opslagsbog for store elever og lærere.