Anmeldelse

Sexløberen

- et spil til seksualundervisning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den tid er forbi, hvor læreren blev rød i hovedet og ikke turde tale fornuftigt om sex - eller er den? I alt fald har der op igennem 1980'erne og 1990'erne været en tendens til, at seksualundervisning handlede om aids, kønssygdomme og andre "grimme" og sundhedsskadelige ting ved det seksuelle samliv. Så kom Sexpiloterne frem, hvor det handlede om at give information fra ung til ung; men der er alligevel noget, der mangler ... For hvorfor er der i øjeblikket en eksplosiv stigning i aids blandt helt unge heteroseksuelle?

Men nu sker der for alvor noget, der gør samtalen om unge og sex mere nærværende og sjov. Der er nemlig udgivet et brætspil med forskellige spørgsmål og opgaver til eleverne i 8.-10. klasse. Det er en anderledes og meget brugbar viden, der kommer frem i dette spil, hvor der er rig mulighed for at diskutere holdninger og følelser i forbindelse med sex og seksualitet. Det fritager både læreren og eleverne fra at "se hinanden for meget i øjnene", når det hele foregår i et spil med spørgsmål, der er stillet på forhånd. Desuden er det hele delt op i varierede opgaver inden for fire temaer og kategorier, hvor man kan 1) satse halvdelen af sine point og udfordre de øvrige hold med spørgsmål og svarmuligheder, 2) løse tegn og gæt-opgaver, 3) gætte 50/50 på svære spørgsmål - og 4) hjælpe andre med situationer (cases), der diskuteres, og hvor de bedste svar giver point.

Det er Esbjerg Kommune, der udgiver dette spil, og der følger samtidig en lille folder med, hvor der er forslag til bøger, pjecer, videoer og andet, der er værd at gøre brug af i sundheds- og seksualundervisningen. For vi skal huske på, at sex og kærlighed hænger sammen, og at det er noget af det mest livsbekræftende, der findes i denne verden. Vi er der for hinanden, fordi det er rart at give og modtage; men ikke fordi der er nogle, der absolut skal have noget eller skal købe sig til eller tvinge sig adgang til noget. Derfor er det vigtigt, at denne meget vigtige undervisning gives så nænsomt og oplysende som muligt, og det kan dette spil være med til at løse op for. Køb det til jeres skoler og prøv først at spille det med en kollega eller flere i teamet. Så går det straks nemmere med at introducere det for de unge i skolen.