Anmeldelse Kristendomskundskab
0   201

Buddhismen i Kina

Fakta<p>Forfatter: Esben Andreasen</p><br /><p>ISBN: 87-616-1172-7</p><br /><p>192,50 kroner, 166 sider</p><br /><p>Forlag: Systime</p>

Buddhisme i Kina er ikke et centralt emne i skolens undervisning. Når denne bog om emnet alligevel er interessant, er det, fordi der her beskrives en side af Kinas historie og det nutidige kinesiske samfund, som bør med, når der i undervisningen skal arbejdes med Kina.

Artiklen fortsætter under banneret

Først gives en kort og meget koncentreret sammenfatning af, hvad buddhisme er. Forgængelighed, lidelse og læren om intet-jeg er centralt i buddhistisk virkelighedsopfattelse, og forståelsen heraf uddybes i de fine og velvalgte tekster til kapitlet.

Dernæst følger et ligeledes kort og koncentreret kapitel om Kinas historie. Tilbage fra de tidligste statsdannelser og frem til folkerepublikken har både konfucianismen og daoismen spillet en rolle.

I kapitlet om buddhismens historie i Kina vises, at buddhismen, som enhver anden religion, er en dynamisk størrelse, der omformedes, således at varianter af buddhismen i kinesisk klædedragt blev til. Buddhismen findes også i dag i Kina, har tilslutning og trives inden for de rammer, det statslige kontor for religiøse anliggender udstikker.

Hovedparten af bogen indeholder forskellige tekster. Iblandt disse er flere, som elever i de ældste klasser kan læse. For eksempel sangen om formand Mao og interviewene med nutidige buddhister. I teksterne kan læreren hente eksempler på, hvordan religion er søgt forklaret af det kommunistiske Kina og samtidig har overlevet og trives i dag.

Også denne bog har forlaget givet en web-adresse. Her kan endnu mere autentisk materiale hentes, blandt andet en videooptagelse af morgenrecitationer i klostre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
995 andre er allerede tilmeldt