Anmeldelse Fysik/kemi
0   227

Mikroskalakemi

Fakta<p>Forfatter: Marianne Svenningsen og Vivi Gammelgaard Nielsen</p><br /><p>ISBN: 78-7988-195-5</p><br /><p>937,50 kroner, 82 sider</p><br /><p>65 kopisider</p><br /><p>Forlag: Forlag Malling Beck</p>

Her drejer det sig ikke om pund til pund, men typisk et par saltkrystaller og fem dråber vand.

Artiklen fortsætter under banneret

En hel del af kemiøvelserne i skolen kan udmærket udføres i mikroskala, det vil her i materialet sige kemikaliemængder på cirka en hundrededel af det, der sædvanligvis bruges. Laboratorieudstyret er fremstillet af plastik, det er simpelt og billigt.

Mappen indeholder 33 øvelsesbeskrivelser og en lærervejledning.

Øvelserne er ordnet i seks afsnit med overskrifter som Mad og kemi, Syrer, baser og pH-måling og Metaller. Med hensyn til indholdet er alting ved det gamle: pH-måling med rødkålsindikator, metallers reaktion med forskellige saltopløsninger og påvisning af stivelse i forskellige levnedsmidler med diiod.

Øvelserne indledes med en materialeliste og en introduktion, som fører eleverne på sporet af det, de skal i gang med, og giver nogle faglige vink. Forsøgsbeskrivelserne er så detaljerede som en kageopskrift og følges i mange tilfælde op med et skema til resultaterne, der gør det lettere for eleverne at drage konklusionerne. Øvelserne er kort sagt bundne.

Sværhedsgraden er varierende, så der kan findes passende arbejdsopgaver til hvert af klassetrinene fra 7.-9. klasse.

Lærervejledningen er helt overvældende. På 80 sider gives en grundig faglig vejledning til hver eneste af de 33 øvelser. Men grundigheden rækker kun til det rent faglige. De øvrige aspekter i Fælles Mål synes ikke at have forfatternes interesse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.373 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen