Anmeldelse

Kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alt for ofte er ordet fundamentalisme udelukkende blevet forbundet med islam, men de fleste glemmer, at begrebet faktisk er opståen i en kristen - eller bibelsk - kontekst. Derfor er det så dejligt at få lov til at læse i denne nye temabog, som henvender sig til religionsundervisningen i gymnasiet. Man kan derfor ikke bruge bogen direkte i sin daglige undervisning i folkeskolen, men den er et absolut "must" for (religions- og samfundsfags-)lærerens egen ajourføring af baggrundsviden, når emnet skal præsenteres i folkeskolen.

Det primære fokus i bogen er lagt på en almen indføring i, hvad kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA er for nogle størrelser. Desuden sættes der fokus på landets kristne historie og nutidige udtryk. Dette er især vigtigt i en tid, hvor alting mere og mere deles op i kontrast mellem "dem" og "os", "de gode (kristne)" og "de onde (muslimer)", og når USA netop kalder sig for "Guds eget land", er det særligt vigtigt, at vi i Danmark får de historisk-kritiske briller på.

Forfatteren præsenterer en sammenligning mellem konventionel kristendom og protestantisk fundamentalisme i USA, der med et grundigt analyseapparat viser os vejen til en dybere forståelse af fundamentalismen og dens betydning i landet.

Bogen handler også om, hvordan fundamentalismen på trods af USA's forfatning, der skiller stat og kirke ad, har fået indflydelse på det politiske system. Endelig indeholder bogen en perspektivering til danske vilkår. Det er en bog, som jeg varmt vil anbefale til alle interesseredes almene orientering i et vigtigt politisk emne. En bog, der er god at blive klogere af.