0   158

Søren og Mette går ind i de voksnes rækker

En so, en ko. Søren så en so, Mette så en ko. Søren og Mette lo. Hele vejen hjem fra skole, hvor de nu har tilbragt 50 år, de fleste i 1. klasse.

De to forfattere, Ejvind Jensen og Knud Hermansen, var lærere på den daværende forsøgsskole på Emdrupborg i København, og de havde igennem flere år arbejdet med at udvikle metoder til læseundervisning ud fra tidens nyeste viden om psykologi, intelligens og læsning. Det fik dem til at skrive et nyt læsebogssystem, hvoraf første bind blev præsenteret lige før sommerferien i 1954.

Artiklen fortsætter under banneret

Bøgerne bruges endnu i mange skoler, især i de yngste klasser. Godt hjulpet på vej af en undersøgelse af læsebøger fra 1999, som påviste gode og hurtige læseresultater i klasser, hvor man brugte dette system med de mange lydrette ord.

600.000 eksemplarer er slidt i laser i tidens løb. Dog ikke af samme udgave. Ungdomsoprør og kvindefrigørelse så ikke mildt på sætninger som »Far har en bil, en fin bil, en ny bil«. Den kom i oliekriseversionen fra 1970erne til at hedde »Far og mor har en bil. Det er ikke en ny bil, men den er god«.

I anledning af jubilæet har forlaget genoptrykt den oprindelige version. Det skal fejres.

Søren og Mette, I må få en is. Søren må få en is, Mette må få en is.

Se anmeldelsen fra 1954 af »Søren og Mette« under anmeldelser på www.folkeskolen.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet