Om 100 år er alting glemt

og dog en hel del er heldigvis bevaret og kan hentes på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Helt traditionelt kom der også i år nogle elever forbi med Lillebror-lodder til salg på det sædvanlige halvcirkel-ark. Dog er det ikke mere de sammenrullede nitter, man får, nu skraber man sig til skuffelsen i stedet. Håbet om den store hovedgevinst lever dog stadig, og den kan man til sin tid se, om man har vundet, på nettet.

Børnehjælpsdagen har i år 100-års-jubilæum, og www.bhd.dk indeholder en mængde tekst og billeder om Børnehjælpsdagens historie. For eksempel kan man læse om verdens første Børnehjælpsdag den 6. maj 1904 og om den første store indsamling for nødlidende børn. Masser af spændende historisk stof lige til at gå til for nutidens børn.

En anden 100-års-jubilar er Dansk Folkemindesamling, der blev oprettet i 1904 som en særlig afdeling af Det Kongelige Bibliotek.

Hverken navnet eller forsiden på www.dafo.dk virker umiddelbart tillokkende, men dykker man lidt længere ned på webstedet, viser det sig, at her er masser af undervisningsrelevant historisk materiale. Eventyr, sagn, ordsprog, remser og stof om traditionerne omkring årets og livets højtider. Des-uden musikalsk materiale om folkeviser og -sange, skillingsviser, spillemandsmusik og folkedans.

Under kildeudgaver finder man børnetraditioner med en række eksempler på sanglege. Både historiske lege og lege, der bruges i dagens skolegårde. Se fotografierne på www.da fo.dk/bornefolklore de ældste er fra cirka 1920 og de nyeste fra 2003. Flere af sanglegene indeholder også en lydoptagelse.

Hvordan foregik en konfirmation for 100 år siden?

Lad eleverne finde svaret på www.dafo.dk/konfirm, der også indeholder en opfordring til at udfylde et spørgeskema om deres egen konfirmation.

Gode gerningers løn

I gamle dage fortalte man naturligvis eventyr. Hvordan de lød, ved vi selvfølgelig ikke, men på www.dafo.dk/

grundtvig findes Svend Grundtvigs genfortællinger af de gamle folkeeventyr. »Gode gerningers løn« er et typisk letlæst eksempel.

En hoben sanglege

På www.ydigte.dk/sanglege er der vitterlig en hoben af de gode gamle sanglege. Her er selve sangteksten, forklaring på, hvordan legen leges, og små mekaniske musikeksempler. Desuden indeholder siden en lang række kopier af gamle billedbøger på vers, børneremser og alskens kuriøst historisk børnestof. En meget enkel webside uden den store layout, men med masser af brugbart materiale.

Billeder fra gamle dage

Har man brug for gamle fotografier, indeholder www.danske billeder.dk en billeddatabase fra flere arkiver og biblioteker landet over. Søgemulighederne gør, at eleverne selv kan slippes løs. Det kan de også på www.historie-online.dk En samlende portal for historieinteresserede. Prøv at gætte gamle gåder eller parre gamle danske ordsprog via menuen historie for sjov.

Så hvis man vil inddrage historier, billeder, sange, lege eller traditioner fra de gode gamle dage, er nettet et rigtig godt sted at begynde.