Sådan sidder du rigtigt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der kommer ikke noget godt ud af at variere sine måder at sidde på over en krum ryg. Ti dårlige stillinger er ikke bedre end én god.

- Når eleven skal læse eller skrive, skal han sidde, så rygsøjlen danner et svagt S.

- Han skal sætte sig frem på stolen og vippe sædet fremad, hvis det kan. Derefter bøjer han i sit hofteled og holder ryggen lige.

- Det er en god hjælp, hvis bordpladen kan stilles skråt, så eleven undgår at krumme ryggen fremad. Af samme grund skal de lægge bogen lidt oppe på bordpladen.

- Hvis eleven sidder med krum ryg, maser han de bløde bruskskiver mellem ryghvirvlerne i rygsøjlen. Når en bruskskive er klemt i stykker, har man en smertende diskusprolaps.

- Herudover skal eleven stille stolebenene ud for bordbenene. Hvis han trækker stolen helt ind under bordet, kan han ikke bevæge sig. Det hæmmer blodets kredsløb.

- Når ryggen trænger til at slappe af, kan eleven hvile den på ryglænet.

- Vær i øvrigt opmærksom på, at mange elever vil få ondt i ryggen, når de begynder at sidde med ryggen i et S. Det går over igen, for det skyldes, at de er begyndt at bruge muskler, som er ude af træning.stan

Kilde: 'Er ryggen i sit S?', pjece udgivet af SIS International