Ikke et ord om tørklæder

Ny vejledning, der sikrer elevernes ret til at klæde sig, som de vil

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I en ny vejledning om folkeskolens undervisning af fremmedsprogede elever indskærper Undervisningsministeriet folkeskolens pligt til at behandle de tosprogede elever som ligeværdige. Men selvom 'tørklædesagen' fra Dalumskolen har været en medvirkende faktor til, at vejledningen præciserer skolernes pligt til at være opmærksomme på forbuddet mod diskrimination, nævner den ikke tørklæder eller påklædning med et eneste ord.

- Vi behøver ikke at indskærpe i selve lovgivningen, at lærerne ikke skal gribe ind over for børnenes påklædning. Kun i tilfælde, hvor der er tale om en sikkerhedsrisiko, eller påklædningen er direkte forstyrrende for undervisningen, kan lærerne blande sig, siger specialkonsulent i Undervisningsministeriet, Johannes Bang, og henviser til en almindelig, dansk skolegård.

- Der er jo i forvejen alle typer af påklædning, siger han.

Vejledningen holder sig til mere generelle vendinger og gør i stedet mere ud af at fortælle skolerne, at de i alle situationer skal være opmærksomme på, at de ikke diskriminerer mod reglerne i dansk lov og internationale konventioner, når det gælder national og etnisk oprindelse, race, sprog og religion.

Hvis skolerne ringer eller sender et brev med konkrete spørgsmål om påklædning, gør vi altid opmærksom på, at de ikke bør forbyde tørklæder. Men det bliver ikke nævnt specifikt i vejledningen, da diskriminationslovgivningen i sidste instans er Justitsministeriets bord, sider Johannes Bang.

Vejledningen, der hænger sammen med en bekendtgørelse, vil blive sendt ud til skolerne inden længe. Dermed kommer den til at erstatte 'Vejledning om folkeskolernes undervisning af fremmedsprogede elever af 1984'.

mette