Kaj Nilsson

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhenværende skoleinspektør ved Nysted Skole, Kaj Nilsson, døde lørdag den 7. juni efter nogen tids sygdom. Da Kaj gik på pension sidste forår, regnede han bestemt med, at han havde mange spændende år for sig, så han kunne fortsætte sit aktive liv længe endnu. For aktivitet var det, der prægede hans liv, lige fra ungdomsårene i København med sprogstudier, politisk arbejde i Dansk Socialdemokratisk Ungdom, revyer og musik til cirka 40 års meget synligt engagement i Nysted.

Kaj kom til Nysted i 1956 som lærer ved Nysted Skole og blev inspektør i 1974, og derefter tog skoleverdenen meget af hans opmærksomhed. Han var hovedkraften på skolen, den, der forstod at samle et engageret personale om sig, motivere det og give det de rigtige udfoldelsesmuligheder uden at glemme børn og forældre. Kaj så altid mulighederne og tog ikke overdrevent hensyn til begrænsningerne. Han forstod at vende hver detalje og få det bedste ud af alting.

Resultaterne af denne frugtbare evne er meget synlige. Kaj efterlod sig en skole med et harmonisk og samarbejdsvilligt personale, glade og tilfredse børn og nogle bygninger, der roses af folk fra nær og fjern.

Fjern betyder i dette tilfælde Tyskland, for det var den af Kajs andre hjertesager, der fik størst indflydelse på skolen, venskabssamarbejdet med kommunens to tyske venskabsbyer. Jævnlige besøg fra Tyskland og rejser til Tyskland samt et elevlegat til en udvekslingsrejse til en tysk skole var nogle af de synlige resultater.

Vi på Nysted Skole sagde farvel til Kaj Nilsson for et år siden, da han gik på pension, i den sikre forvisning, at han ville fortsætte sit arbejde på det politiske plan og på den måde stadig bevare sin tilknytning til skolen. Så savnet bliver stort - både på det personlige og på det faglige område.

De tidligere kolleger på Nysted Skole