Fratræden

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Pensionering

Tjenestemænd: En tjenestemandsansat, der afskediges med egenpension pga. alder eller helbredsbetinget tjenesteudygtighed, skal så vidt muligt afvikle al sin tilgodehavende ferie - også for det løbende optjeningsår - inden han fratræder.

I forbindelse med fratræden med pension skal tjenestemanden på fratrædelsestidspunktet have udbetalt den tilgodehavende særlige feriegodtgørelse.

Såfremt afviklingen af ferie inden fratræden ikke er mulig, er tjenestemanden i stedet berettiget til en godtgørelse. Den udgør forskellen på den sidst udbetalte løn og pensionen.

Tjenestemænd, der afskediges med rådighedsløn/ventepenge, er omfattet af samme regler som tjenestemænd,der fratræder for at gå på pension. Ferien skal altså som hovedregel afvikles inden fratræden.

Overenskomstansatte: En overenskomstansat vil ved fratræden for at gå på pension kunne få feriegodtgørelsen for et optjeningsår udbetalt ved ferieårets begyndelse, uanset om ferie afholdes.

Uden pensionering

Fratræder en ansat uden at gå på pension, skal han have udbetalt 121/2% af lønnen i optjeningsperioden i feriegodtgørelse. Feriegodtgørelsen skal beregnes ikke alene af den faste løn, men f.eks. også af overarbejdsbetaling, bidrag til ATP og tillæg. Ved beregningen ses bort fra den løn, der er udbetalt under ferie i optjeningsperioden, og fra den særlige feriegodtgørelse, der er udbetalt i optjeningsperioden.

Arbejdsgiveren skal ved fratræden indbetale feriegodtgørelse efter fradrag af beregnet A-skat for det løbende optjeningsår samt for den del af tidligere optjeningsår, for hvilken lønmodtageren ved sin fratræden endnu ikke har holdt ferie.

Efter udløbet af optjeningsåret og inden ferieårets begyndelse 2. maj sendes i løbet af april måned en feriegiroanvisning (feriegiro) til hver lønmodtager med den feriegodtgørelse, der af arbejdsgiveren er indbetalt i forbindelse med fratræden.

Har lønmodtageren ved fratræden ferie til gode for en del af tidligere optjeningsår, sendes der i forbindelse med fratræden en feriegiroanvisning.

Når lønmodtageren skal holde ferie, skal hans nuværende arbejdsgiver attestere på feriegiroanvisningen for det antal feriedage, der skal holdes.

Har en person ingen arbejdsgiver på det tidspunkt, hvor feriedage skal holdes, og oppebærer pågældende arbejdsløshedsdagpenge, gives attestationen af arbejdsløshedskassen. I andre tilfælde gives attestation af bistandskontoret.

Tjenestefrihed uden løn (orlov)

I perioder med tjenestefrihed uden løn (orlov) på under 6 måneders varighed optjener man som tjenestemandsansat også ferie med løn. Har man tjenestefrihed uden løn (orlov) i 6 måneder og derover, har man krav på feriegodtgørelse som ved fratræden uden at gå på pension. I denne periode optjenes der ikke ferie med løn hos den arbejdsgiver, man har tjenestefrihed uden løn fra.