Svend Aage Bonde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den gamle Sct. Marie Kirke i Helsingør var fyldt, da vi lørdag den 5. april ved en smuk og stilfærdig bisættelse sagde det sidste farvel til tidligere skoleinspektør Svend Aage Bonde.

Svend Aage Bonde var en af kæmpeskikkelserne i efterkrigstidens folkeskolehistorie i Helsingør Kommune.

Efter lærereksamen fra Jelling i 1941 tog han et ekstra uddannelsesår ved Højskolen for Legemsøvelser, inden han i 1942 fik ansættelse i Helsingør Kommune. Hans uomtvistelige organisatoriske talenter gav ham utroligt mange tillidsposter: Lærerrådsformand, fælleslærerrådsformand, formand for Helsingør Kommunelærerforening, medinitiativtager til stiftelsen af Helsingør Sparemærkefond, der indkøbte og oprettede den lærerejede lejrskole 'Arrenakke' ved Frederiksværk. På landsplan endvidere bestyrelsesmedlem og mangeårig formand for Danmarks Viceskoleinspektørforening. Kommunen benyttede sig naturligvis også af hans talenter og overdrog ham ansvaret for talrige idræts- og svømmestævner, ligesom Frederiksborg Amt bad ham organisere flere storstævner i 60'erne for samtlige amtets lærere.

Ledelsesmæssigt var han derfor et oplagt valg, da der skulle udpeges souschef i 1955 ved den da helt nye Skolen ved Gurrevej, hvorfra han i 1988 pensioneredes som skoleinspektør efter 14 år på denne post og efter i alt mere end 45 års virke ved og for Helsingør Kommune.

At han tillige var til fest, farver og teater og et herligt familiemenneske anføres blot for at afrunde billedet af en dybt respekteret og afholdt kollega og leder.

Æret være Svend Aage Bondes minde.

Poul Erik Hermansen

tidligere skoledirektør, Helsingør