For 342 millioner kroner usikkerhed

Kommunerne bruger ikke de decentrale penge

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den fulde mulighed for decentral løndannelse udnyttes ikke af alle kommuner.

I første overenskomstår er der en margen på 132 millioner kroner og fra 1. april og et år frem vil der mangle knap 210 millioner kroner, hvis kommunerne budgetterede med at udnytte de lokale lønmuligheder fuldt ud. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra institutionspædagogernes fagforening, BUPL.

Ifølge overenskomsten kan den decentrale løn være på 0,6 procent af lønsummen det første år, mens den i andet overenskomstår, som begyndte 1. april, kan være på 0,8 procent af den samlede lønsum.

Kommunernes Landsforening, KL, anbefaler kommunerne at afsætte de aftalte procentsatser på henholdsvis 0,36 og 0,48 procent af lønsummen til decentral løn i indeværende overenskomstperiode, der gælder til første april 1997.

Ifølge overenskomsten kan de decentrale lønmidler for eksempel bruges til at lønne forskellige funktioner, til rekruttering, til fastholdelse, omstilling og udvikling eller til lønopretning samt efter- og videreuddannelse.

Af landets 275 kommuner har 244 svaret på BUPLs henvendelse. 232 kommuner har afsat midler til decentral løn, mens 12 kommuner ikke budgetterer med det.

193 kommuner har afsat specifikke beløb til decentral løn, mens 39 kommuner har blandet lokale puljer til kommunaldirektøren og lederpuljerne sammen med de midler, der reelt er forbeholdt menige medarbejdere.

46 kommuner har brugt den fulde ramme på 0,6 procent i år, mens 19 kommuner budgetterer at bruge 0,8 procent i år.

Henholdsvis 58 og 83 kommuner regner med at bruge mere end de aftalte midler på 0,36 og 0,48 procent, ti kommuner holdt sig strengt til aftalen i år og fem regner med at gøre det næste år, mens 42 kommuner har afsat færre decentrale lønmidler end aftalt. 72 kommuner regner ikke med at bruge de aftalte 0,48 procent næste år.

Undersøgelsen skal læses med det forbehold, at kommunernes budgetter følger kalenderåret, mens undersøgelsen er baseret på overenskomstår, der går fra april til april. Dertil kommer, at der for det overenskomståret, der netop er begyndte, er tale om budgettal. sjon