0   153

Damp

Damp er en forkortelse af Defecits in Attention, Motor Control and Perception. På dansk: Forstyrrelser i aktivitetskontrol, i motorisk kontrol samt i opfattelse og bearbejdning via sanserne.

Artiklen fortsætter under banneret

Børn med Damp er normalt begavede, men på grund af forstyrrelserne løber de ind i faglige problemer i skolen. De har følelsesmæssige, sociale, motoriske og måske også sproglige problemer.

Man ved endnu ikke, hvilket af bogstaverne der har størst ansvar for udviklingen af Damp. Måske er den manglende automatisering af funktioner og færdigheder årsag til alle de øvrige problemer.

Damp er ikke en fremadskridende skade, men ofte et fremadskridende handicap. Damp-børn udvikler ofte lav selvfølelse og mister lysten til livet. Mange børn kommer allerede ud af balance fysisk og psykisk og bliver mismodige og kropumulige, når de er otte-ti år.

Børnene kan ikke vokse sig fra Damp. Men de kan blive bedre til at tackle problemerne, hvis de til stadighed mødes med forståelse og indføling fra omgivelserne. Ellers er der risiko for, at de ender som kriminelle, misbrugere, psykiatriske patienter eller begår selvmord.

Tidligere brugte man betegnelsen MBD (Minimal Brain Dysfunction) for disse børn, men det er en mere upræcis diagnose end Damp. Gennem årene har man også hæftet ord som tumler-fumlere, motorik-, SI-, fighter- og radarbørn, tidligt følelsesmæssigt skadede børn, samspilsramte, hyperaktive, dumme, dovne og adfærdsvanskelige på børnene.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet