Anmeldelse

Stribevis af gode matematikoplevelser

Læremidler behøver ikke at se ud af ret meget for at kunne gøre en positiv forskel for eleverne.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er godt, at der (stadig) er nogen, der kan og tør gå helt ned i detaljen og på kreativ vis gøre tilegnelsen af de enkelte elementer af matematikkens mysterier lettere for grundskoleeleverne. Et friskt eksempel er netop "Tre cifre på stribe"; en udgivelse, der trods sit yderst begrænsede fysiske omfang godt kan komme til at fylde meget hos mange.

Fakta:

Titel: Tre cifre på stribe

Forlag: Matematikrammer

Sæt materialet, lig med en usb-nøgle, i computeren, installér filerne – så kan spillet gå i gang. De respektive hold får brikker til at lægge på den virtuelle spilleplade ved at svare rigtigt på elementære matematikspørgsmål med to svarmuligheder, som for eksempel: "Når du ganger længde med bredde, udregner du så omkreds eller areal?" Alt efter hvor på spillepladen holdet har valgt sit spørgsmål, vil det handle om stokastik, geometri, koordinatsystemet, måling, pladsværdi eller tal- og talbehandling. Placeringen afgør ligeledes, hvilken plads i positionssystemet det eventuelt "vundne" ciffer skal have – fra tusindedele til tusinder. Og så er det naturligvis holdet med flest tre-striber og bonuspoint oveni at skrive på det printede scorekort, der til sidst løber af med sejren.

Spillet kan altså træne og vedligeholde flere aspekter. Deltagerne skulle gerne først og fremmest opnå større fortrolighed med positionssystemet, men for at komme så langt skal de også demonstrere paratviden om "hele matematikken". Hertil kommer den øvelse i strategisk tænkning, som spillet i sig selv befordrer. Endelig er der muligheden for udvidelse og tilpasning. Læreren – og endnu bedre: eleverne – kan i en Quiz Editor konstruere andre, måske lettere eller sværere spørgsmål, og disse behøver såmænd ikke engang at handle om matematik. I dysten på selve spillepladen er det dog stadig positionssystemet, som eleverne nødvendigvis må forholde sig til.

Konklusionen på ovenstående må være, at det er både lærerigt og sjovt at spille "Tre cifre på stribe". Nærmest uden at opdage det får eleverne et fagligt udbytte med derfra; det gælder formentlig såvel for de knap så skarpe matematikere som for dem, der ellers bare kan det hele.