Anmeldelse Matematik
0   27

Stribevis af gode matematikoplevelser

Læremidler behøver ikke at se ud af ret meget for at kunne gøre en positiv forskel for eleverne.

Fakta


Titel
Tre cifre på stribe


Se matematikrammer.dk for pris med mere

Forlag
Matematikrammer

Det er godt, at der (stadig) er nogen, der kan og tør gå helt ned i detaljen og på kreativ vis gøre tilegnelsen af de enkelte elementer af matematikkens mysterier lettere for grundskoleeleverne. Et friskt eksempel er netop "Tre cifre på stribe"; en udgivelse, der trods sit yderst begrænsede fysiske omfang godt kan komme til at fylde meget hos mange.

Artiklen fortsætter under banneret

Sæt materialet, lig med en usb-nøgle, i computeren, installér filerne – så kan spillet gå i gang. De respektive hold får brikker til at lægge på den virtuelle spilleplade ved at svare rigtigt på elementære matematikspørgsmål med to svarmuligheder, som for eksempel: "Når du ganger længde med bredde, udregner du så omkreds eller areal?" Alt efter hvor på spillepladen holdet har valgt sit spørgsmål, vil det handle om stokastik, geometri, koordinatsystemet, måling, pladsværdi eller tal- og talbehandling. Placeringen afgør ligeledes, hvilken plads i positionssystemet det eventuelt "vundne" ciffer skal have – fra tusindedele til tusinder. Og så er det naturligvis holdet med flest tre-striber og bonuspoint oveni at skrive på det printede scorekort, der til sidst løber af med sejren.

Spillet kan altså træne og vedligeholde flere aspekter. Deltagerne skulle gerne først og fremmest opnå større fortrolighed med positionssystemet, men for at komme så langt skal de også demonstrere paratviden om "hele matematikken". Hertil kommer den øvelse i strategisk tænkning, som spillet i sig selv befordrer. Endelig er der muligheden for udvidelse og tilpasning. Læreren – og endnu bedre: eleverne – kan i en Quiz Editor konstruere andre, måske lettere eller sværere spørgsmål, og disse behøver såmænd ikke engang at handle om matematik. I dysten på selve spillepladen er det dog stadig positionssystemet, som eleverne nødvendigvis må forholde sig til.

Konklusionen på ovenstående må være, at det er både lærerigt og sjovt at spille "Tre cifre på stribe". Nærmest uden at opdage det får eleverne et fagligt udbytte med derfra; det gælder formentlig såvel for de knap så skarpe matematikere som for dem, der ellers bare kan det hele.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.189 andre er allerede tilmeldt