Skønlitteratur

Kevin Kujon og andre fortællinger

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Bent Haller

112 sider, 149 kroner

Høst & Søn

Set fra børns synspunkt er der ikke megen rimelighed til i verden. Voksne er og bliver sære og utilregnelige. Hallers 16 små eventyr, fabler og legender viser helt præcist hvor sære og hvor utilregnelige. Hvordan de forsøger at presse deres børn ind i den etablerede middelmådighed ved at negligere deres særlige talenter. Eller omvendt: Hvordan de presser den svageste spire i deres børns talent helt ud i det groteske, så børnenes eneste redning er selv at aspirere til det middelmådige.

Fortællingerne er hver for sig fine studier af børn, der føler sig anderledes på den ufede måde. Sproget flyder med hverdagsagtige finurligheder, som netop i den sammenhæng, de optræder i, forekommer indlysende. Især de første historier drives frem af magiske eller uforklarede elementer, men samlingen er ikke en øvelse i konceptskrivning. Der er også fortællinger i realistisk form, eller hvor det afsløres, at den dramatiske handling foregår i barnets fantasi.

Der er dybder i bogen, som gør den særdeles velegnet som undervisningsstof fra mellemtrinet og fremefter. Både til gedigne øvelser i stilanalyse og som debatoplæg til diskussioner om, hvorvidt børnene burde påtage sig den samfundsbevidste opgave at få forældre til at holde op med at opføre sig som forældre, eller om de bare skal lade stå til.

Tonny Hansen