Livet i klassen

Handlingsvejledning ved omsorgssvigt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Steffen Christensen og Claus Holm Thomsen

58 sider, 129 kroner

Kroghs Forlag

Som titlen antyder, er dette en vejledning og en opfordring til at handle, når der er behov. Alle, der professionelt beskæftiger sig med børn og unge, har en forpligtelse til at handle, men mange står lidt tøvende over for opgaven, som heldigvis ikke er en rutineopgave.

Det drejer sig om underretningspligten og ansvaret over for de omsorgssvigtede børn.

De to forfattere har begge deltaget i et projekt omkring misbrugsbørn, og erfaringerne fra dette samarbejde har dannet baggrund for bogen.

En lille tynd bog, men med et væsentligt indhold, hvor hovedvægten er lagt på den praktiske handlingsstrategi.

Fra en uklar fornemmelse af et problem, og til en endelig underretning er skrevet, kan en lærer, en pædagog eller en dagplejer nemt blive usikker og komme i tvivl om, hvorvidt der nu virkelig også er tale om omsorgssvigt med de uundgåelige konsekvenser. Netop her har bogen sin berettigelse, idet den giver støttende handlingsanvisninger igennem forløbet.

Samtidig er der hjælp at hente til de svære samtaler, og der er gode eksempler på underretninger, så alt i alt kan handlingsvejledningen yde en brugbar støtte.

Bogens budskab er at undgå grøftegravning og mudderkastning i en svær situation, og forfatterne har hele tiden forældrene og barnet i fokus, hvilket gør, at helhedsindtrykket virker empatisk og indfølende.

Alle skoler og institutioner bør have et eksemplar stående, og alle pædagog- og lærerstuderende bør have stiftet bekendtskab med denne lille bog i løbet af uddannelsestiden.

Gitte Ullstad