Lette bøger til læseuvante unge og voksne, elever med læseproblemer og tosprogede

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For nogle år siden var det et stort problem at finde egnet læsestof til de ældre elever, hvis læsestandpunkt ikke matchede deres biologiske alder. Sagn, eventyr og stof skrevet til yngre aldersgrupper udgjorde en væsentlig del af læsestoffet.

Selv om vi alle ved, at motivationen kan få elever igennem bøger, der ligger over deres niveau, er det et væsentligt plus, at der nu er skrevet en del bøger direkte til denne gruppe, så de kan læsetræne på stof af passende sværhedsgrad. Det er ligeledes væsentligt, at der er noget at vælge imellem.

Her er serien 'Læseværkstedet' fra Special-pædagogisk forlag et godt bud. Serien omfatter nu, inklusive de fem nyeste titler, 38 titler. Den er inddelt i fire læseniveauer med en farvemarkering startende med rød som den letteste og derefter grøn, gul og blå. Alle titler er indlæst som lydbøger i moderat tempo, hvad der gør, at det er muligt både at lytte til dem og at lyttelæse.

Hverdagen i Danmark er baggrund for de socialrealistiske fortællinger 'Far', 'Blondinens hemmelighed' og 'Gydas gartner'. 'Æblehaven' er en rammefortælling, der starter i nutiden, men har indlagt fortællinger fra tidligere tider. 'Marie Krøyer' er en historisk roman. Med henblik på den store procentdel mænd, der findes i målgrupperne, var det nok en god ide også at prioritere spændingsromaner og krimier. De findes dog i serien, men ikke i den bunke, der ligger på mit bord. I det følgende omtales bøgerne efter sværhedsgrad med de letteste først.

Bogen 'Far' er en meget let bog. Alligevel lykkes det at opridse en lille skæbnefortælling. Den medicinstuderende Henrik er optaget af sine studier og ønsker ikke at binde sig, da hans kæreste bliver gravid. Han foreslår en abort. Da kæresten ikke ønsker det, skilles de.

'Blondinens hemmelighed' er ligeledes en let bog. En naiv ung pige, Ina, kommer sammen med en narkoman. Han lokker hende til et forsøg på forsikringssvindel, og det går selvfølgelig galt. Både i sprogbrug og handling nærmer denne fortælling sig ugebladsnovellen.

I 'Gydas Gartner' får en ældre dame en hjemløs til at hjælpe sig i haven. Portrættet af den ældre enkefrue, der er lidt af en enspænder, er rammende. Personerne omkring hende er også skitseret fint. Der er de mere eller mindre forkælede børn og børnebørn samt rengøringshjælpen og den hjemløse, der får en ekstra chance som gartner. Det er en god og letlæst historie med stof til samtale.

'Æblehaven' er en rammefortælling, hvad der er med til at gøre den lidt vanskelig. Ud over de skønlitterære afsnit er der indlagt korte faktaafsnit om de tidsperioder, de enkelte fortællinger foregår i. Sidst i bogen findes opskrifter med æbler. Adam, der er historiker, kan hjælpe Eva med at opklare slægtens fortid og årsagen til den forbandelse, der hviler over familien. Historien er ganske underholdende og lidt mystisk.

'Marie Krøyer - Et kærlighedsdrama' er fortrinsvis skrevet i dialogform. Hovedpersonerne er Marie og hendes ægtemænd P.S. Krøyer og Hugo Alfvén. Romanen foregår i perioden 1882 til Maries død i 1940. Det er lykkedes de to forfattere at give et levende portræt af Marie og hendes to ulykkelige ægteskaber. På omslaget og to flapper er gengivet nogle af Krøyers malerier, der refereres til i bogen. Det er en velskrevet og interessant bog.

Grethe Tulinius' indlæsning er udmærket. Bøgerne virker umiddelbart indbydende med spændende forsider.

Bøgerne anbefales til målgrupperne.

Læseværkstedsserien

Special-pædagogisk forlag

Titlerne findes også som lydbøger

Indlæst af Grethe Tulinius

Far

Af Kirsten Ahlburg

Niveau: Rød

39 sider, 77,50 kroner

Lydbog, 25 minutter, 237,50 kroner

Blondinens hemmelighed

Af Kirsten Kirch

Niveau: Grøn

69 sider, 97,50 kroner

Lydbog, 55 minutter, 237,50 kroner

Gydas Gartner

Af Lene Bagger

Niveau: Gul

92 sider, 97,50 kroner

Lydbog, 80 minutter, 237,50 kroner

Æblehaven

Af Lene Bagger

Niveau: Blå

88 sider, 97,50 kroner

Lydbog, 85 minutter, 237,50 kroner

Marie Krøyer

Et Kærlighedsdrama

Af Kirsten Ahlburg og Karl Aage Kirkegaard

Niveau: Blå

103 sider, 97,50 kroner

Lydbog, 76 minutter, 237,50 kroner