Surfer Svante på nettet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'. . . men når jeg går ind i et stormagasin, kræver det mer end min selvdisciplin.

Her er for meget, for her findes alt,

lige fra flyver til middelhavssalt.

Jeg kom for at købe noget ganske bestemt,

men hvad det var, har jeg fuldstændig glemt!

Snart flyder varerne ud for mit blik, susen for ørerne, tungen slår klik.

Jeg peger i blinde før alting bli'r sort . . .'

Og så er det, at Svante går sanseløs bort.

Benny Andersens vise faldt mig i ørerne, da jeg den anden dag surfede på nettet i det udvalg af websider, som omhandler hjælpeorganisationer og sider om den tredje verdens folk og deres livsvilkår.

I udgivelsen 'Centrale kundskabs- og færdighedsområder' kan man under faget samfundsfag læse:

'Det internationale samfund, internationaliseringen og Danmarks og Nordens rolle i europæisk og global sammenhæng. Der fokuseres på baggrunden for samspil og konflikter mellem stater, internationale organisationer, multinationale selskaber og etniske grupper, herunder relationer mellem den rige og fattige del af verden. Kultur og kulturmøder, herunder problemstillinger i tilknytning til etniske grupper, racisme og menneskerettigheder'.

Organisationer, som beskæftiger sig med den tredje verden:

Danida, Asiatisk Plads 2, 1402 København K. Telefon 3392 0000, www.um.dk

Dansk Flygtningehjælp, www.drc.dk Her er blandt andet en gennemgang af alle de brændpunkter, der har skabt flygtninge i verden.

Dansk Røde Kors, Blegdamsvej 27, 2100 København Ø. Telefon 3525 9200, www.redcross.dk

Dansk Ungdoms Fællesråd www.duf.dk - og det er for de helt store.

DUF er paraplyorganisation for 70 børne- og ungdomsorganisationer i Danmark.

Det danske ulandsmiljøs fælles hjemmeside www.u-land.dk - Danmarks største website om ulande og udviklingsspørgsmål. Siden www.u-land.dk/skole er opdelt i tre aldersniveauer: 0-3. klasse, 4.- 6. klasse og 7.- 10. klasse - og så er der links til lærervejledningerne på de tre niveauer.

Folkekirkens Nødhjælp, Nørregade 13, 1165 København K. Telefon 3315 2800, www.noedhjaelp.dk

Mange artikler og udelukkende på dansk, men her er der også mulighed for at stille spørgsmål.

www.verdensboern.dk/ International Børnehjælp er en privat, upolitisk og ulønnet hjælpeorganisation, som arbejder for syge og socialt dårligt stillede børn i lande som Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Uganda, Kina og Bulgarien.

International Børnehjælp administrerer cirka 3.400 individuelle fadderskaber for børn i ulandene. International Red Cross, www.ifrc.org - engelsksproget og indeholder blandt meget andet linket Photo gallery - Food crisis in southern Africa: focus on Swaziland. Barske billeder!

Mellemfolkelig Samvirke, Borgergade 19-14, 1300 København K. Telefon 7731 0000, www.ms-dan.dk Her findes uddrag af bladet 'Kontakt' og mange artikler om Afrika. De skildrer også lyse aspekter ved Afrika.

Red Barnet, Rantzausgade 60, 2200 København N. Telefon 3536 5555, www.redbarnet.dk

U-landsorganisationen Ibis, www.ibis.dk Nyhedsartikler om hverdagsbegivenheder, som afslører livsvilkårene i Afrika.

Zapp - jorden rundt, www.zapp-online.dk

Her er mange relevante oplysninger og debatskabende artikler om børns vilkår i den tredje verden og det i et sprog, som appellerer til unge mennesker. Databasen med fotos af forsvundne børn: www.missingkids.com For et år siden var teksten på portugisisk, man benyttede derfor Alta-vistas oversættelsescenter:

http://babelfish.altavista.com/ - den oversætter hovedsprog som tysk, engelsk, fransk, spansk, portugisisk og italiensk. www.care.dk er en uafhængig, privat dansk organisation for udviklingsbistand. Organisationens arbejdsområde er landbrug, miljø og forvaltning af naturresurser i udviklingslandene. Målet er bæredygtige, langsigtede og realistiske projekter, der forbedrer levevilkårene for den fattigste del af landbefolkningen.

Prins Joachim er protektor for Care Danmark.

Oplysningscenter for Den 3. Verden, www.o3v.dk

O3V blev startet i 1990 af en lang række organisationer, der alle beskæftiger sig med den tredje verden. O3V's opgave er at formidle organisationernes viden og undervisningstilbud til folkeskolen.

O3V havde også en idé med at lade udenlandske gæstelærere undervise danske skoleelever, og siden 1992 har man kunnet tilbyde undervisning foretaget af gæstelærere fra både Asien, Afrika og Latinamerika.

DueDan - en fredsdue med holdninger, www.una.dk

DueDan er et nyt interaktivt, gratis undervisningsmateriale for 3.- 6. klasse, der handler om FN's globale arbejde. DueDan er provokerende og har sine egne holdninger til tingene. Man får en masse at vide om FN i en veloplagt form.

Websiderne her omhandler fattige mennesker, fordi disse mennesker fortjener større opmærksomhed. De er jo på en eller anden måde forudsætningen for vore bilkøer! Måske vi skulle bruge 1,5 milliarder kroner på flere vognbaner? Lad os gå i krig!