Maria Grube (til venstre) er en af de lærere, som fik efteruddannelse i madkundskab sidste år.

Madkundskab: Lille eksplosiv stigning i antal lærere, der efteruddanner sig

Meget få lærere har fået efteruddannelse i madkundskab, siden faget kom til. Men sidste år steg tallet eksplosivt med hele 967 procent. Stigningen dækker over, at i skoleåret 2017/18 kun var seks, der fik efteruddannelse. Sidste år var det 64.

Publiceret
Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Appelquist Carlson håber, at stigningen i antallet af lærere, der får formel efteruddannelse i madkundskab, stiger de kommende år.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Gennem de seneste fem år har kun 81 madkundskabslærere fået formel uddannelse i faget. Det viser en ny opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. I opgørelsen hedder faget hjemkundskab. Men det er en fejl, oplyser ministeriet til folkeskolen.dk

Faget er placeret nederst på listen over, hvor mange lærere, som får formel efteruddannelse i de enkelte fag. Men sidste skoleår var hele 64 lærere på efteruddannelse.

Formand for Foreningen for Madkundskab Lone Appelquist Carlson mener, at det ikke er den bedste start for madkundskab, som jo netop erstattede hjemkundskab i 2013.  

"Det er naturligvis brandærgerligt, at man ikke har vægtet det højere, at underviserne i madkundskab har skullet ajourføres til opgaven, hvor faget jo faktisk var nyt i 13/14", lyder det fra Lone Appelquist Carlson.  

Følgeforskning: Madkundskabslærere savner efteruddannelse og tid til møder om faget 

 

Nedprioriteret fag

I 2017 viste Undervisningsministeriets opgørelse af kompetencedækning, at 73,2 procent af madkundskabstimerne i folkeskolen havde en uddannet madkundskabslærer ved roret.

I 2018 spurgte folkeskolen.dk/ernæringogsundhed 111 madkundskabslærere om deres efteruddannelse. 89 procent af lærerne svarede, at de aldrig har fået efteruddannelse i faget. Kun 11 procent havde været på kurser, og ud af dem har kun tre ud af ti fået, hvad der svarer til et linjefag.

Lone Appelquist Carlson mener, at tallene er tegn på, at faget ikke har været prioriteret på skolerne.

"Vores fag har været betragtet som noget alle kan og derfor ikke nødvendigvis har været varetaget af faguddannede lærere, og nu blev kravene hertil skærpede".

Afgangsprøve skærper kravene

Og kravene er i den grad skærpet efter madkundskab er blevet det mest udbudte valgfag med en obligatorisk afgangsprøve. Hun håber, at de seneste tal er tegn på, at udviklingen for alvor vender.

Nye tal: Flest skoler opretter madkundskab som toårigt valgfag 

"Det betyder forhåbentlig, at vi ikke skal nøjes med at glæde os over den eksplosive stigning nu, men at vi i de kommende år kan blive ved med at skrive om endnu større vækst i skaren af opdaterede madkundskabslærere. Jeg håber, at vi overhaler de andre fag indenom. Det er tiltrængt og velfortjent for folkeskolens fedeste og mest vedkommende fag", lyder det fra Lone Appelquist Carlson.