Debat

Internationalisme og tolerance

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Erik Meier Carlsen fremsætter i Folkeskolen nummer 45 nogle højst mærkværdige betragtninger om internationalisme og frihedstraditioner i relation til skolens biologi- og religionsundervisning, hvori han hævder, at eksisterende verdensforklaringer som evolutionsteorien er brudt sammen.

Evolutionslæren er ikke brudt sammen. I dag er alle moderne biologer af betydning helt overbeviste af den uhyre mængde af vidnesbyrd om, at jorden har en lang historie, og at alle levende organismer - herunder os selv - opstod gennem forløbet af evolutionen fra tidligere mere primitive former.

Derfor er evolutionsteorien en del af biologiens fundament.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Som følge heraf kan skolens biologiundervisning ikke udelade en så væsentlig del af faget.

Dette har intet med kristendommen at gøre. Denne beskæftiger sig med eksistentielle spørgsmål af langt større betydning, og den kan udmærket leve med biologiens viden, ja, den kan slet ikke leve i modsætning til nutidens viden.

Det farlige ved fundamentalismen, hvad enten den er muslimsk eller kristen, er dens intolerance.

Denne vil bruge sin magt til at handle helt ud fra egne præmisser som omskæring af piger, tvangsægteskaber, drab på læger, der udfører abort, en fastholden af jødernes gudgivne ret til at besidde hele Palæstina for blot at nævne nogle eksempler.

Det internationale i skolen er alle de skoler og klasser, der arbejder på tværs af grænser og trosretninger, og her gøres virkeligt et fortjenstfuldt arbejde. Viden, oplysning, samarbejde og fri diskussion er afgørende.

Den aktuelle spirituelle søgen, som populistiske journalister i kommercialiserede medier fremmer, har intet med viden, frigørelse, internationalisme og tolerance at gøre.

Villy Jensen

Hadsten